Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Operațiunea „Usturoi“: Zeci de lucrători români cazați în condiții mizerabile, în depozite sau corturi. Primăriile, obligate să intervină
WhatsApp
Municipalitatea Santa Cruz de la Zarza va vota, în ședința consiliului locale de mâine, pentru a reglementa cazarea muncitorilor sezonieri români. Plenul va vota mâine aprobarea ordonanței care stabilește sancțiuni de 3.000 de euro pentru cazările improprii. "Nu se poate face în depozite sau în corturi", spune primarul.

Al doilea punct de pe ordinea de zi de mâine a plenului municipal din Santa Cruz de la Zarza, regiunea spaniolă Toledo, va include votul privind aprobarea inițială a ordonanței care reglementează cazarea lucrătorilor sezonieri în timpul campaniilor agricole.

Demersul politic a coincis cu o intervenție a Gărzii Civile, care a raportat, pe 12 septembrie, că investighează un bărbat de 52 de ani pentru o infracțiune împotriva drepturilor muncitorilor. Mai mulți sezonieri români trăiau în condiții igienice și sanitare îngrozitoare în această localitate. Mai exact, într-un depozit. Muncitorii sezonieri care locuiesc în Santa Cruz de la Zarza lucrează pe câmpurile situate în orașele din Comunitatea Madrid, în câmpia fertilă a râului Tajo.

Zeci de lucrători români cazați în condiții mizerabile

 

25 de români au fost cazați de bărbatul de 52 de ani într-un depozit din Santa Cruz de la Zarza (Toledo), fără cea mai mică condiție de trai, fiind obligați să stea în condiții igienico-sanitare precare.

Primarul, Tomás Lorenzo, a declarat ieri pentru La Tribuna de Toledo că votul asupra ordonanței în plen a fost decis înainte de intervenția Gărzii Civile, deoarece evenimente similare au avut loc în anii precedenți. "Trebuie să fie spații de cazare adecvate, nu pot fi în depozite sau în corturi", a spus consilierul.

Ordonanța care va fi supusă la vot prevede ca primăria să fie informată cu o lună înainte despre caracteristicile locuinței, care trebuie să respecte reglementările superioare. Santa Cruz de la Zarza intenționează să stabilească sancțiuni de până la 3.000 de euro.

Operațiunea „Usturoi“

 

Garda Civilă din Santa Cruz de la Zarza a observat în acest an o nouă sosire de lucrători sezonieri în localitate în luna mai, fapt care se întâmplă de mai mulți ani. Sunt cetățeni români care locuiesc în această comună, dar lucrează în ferme dedicate cultivării usturoiului și a cepei în Vega del Tajo, în localități din Madrid precum Villamanrique de Tajo, Fuentidueña de Tajo, Estremera și Colmenar de Oreja.

Investigația s-a concentrat asupra condițiilor de muncă ale zilierilor care lucrează pentru o companie agricolă cu sediul administrativ în Las Pedroñeras, în Cuenca. Când agenții au văzut condițiile de viață îngrozitoare de acolo, au deschis o anchetă, cunoscută sub numele de operațiunea "Ustoroi".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel