Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Muncitoare sezonieră moartă, după ce a fost concediată și abandonată când a aflat că are cancer
O femeie de 37 de ani, mamă a trei copii, din Maroc, a început să lucreze în februarie pe plantațiile de căpșuni din Huelva, dar câteva zile mai târziu a fost diagnosticată cu cancer de col uterin. Femeia, care nu mai putea munci, necesitând internare în spital și îngrijire permanentă, a fost concediată de compania pentru care venise să lucreze și nimeni nu s-a mai interesat de ea. Recent, Fatima a decedat, iar corpul ei încă zace în morga unui spital.
Foto ILUSTRATIV

Fatima a venit în Huelva, Spania, din Maroc pentru a lucra la culesul căpșunilor, o țară unde există forță de muncă ieftină care poate fi ușor exploatată. „Nimic altceva nu contează, nu nici măcar să nu o iau în seamă ca persoană", subliniază membrii grupului Jornaleras de Huelva en Lucha, care critică faptul că lucrătoarea, după ce a fost depistată cu cancer și odată început procesul de tratament și suferință, „compania pentru care a lucrat a ignorat-o total".

„În ciuda faptului că au un contract de muncă, au fost asigurați și au contribuit la asigurările sociale, au  aruncat-o în stradă ca pe un câine fără să i se dea măcar salariul aferent concediului medical. Abia a reușit să supraviețuiască, să găsească ceva să mănânce și a reușit să-și obțină medicamentele pentru câteva luni, datorită sprijinului pe care am reușit să i-l oferim“ subliniază cei din grupul Jornaleras de Huelva en Lucha și de la Asociația Asisti Cuenca Minera, care a însoțit-o încă din primul moment.

„Compania a ales să ignore o persoană fără resurse și cu o boală terminală“

 

„Chiar dacă este un lucrător înregistrat, în acest domeniu nu contează. Muncitorii sunt plătiți doar pentru zilele în care lucrează. Deci compania a ales să ignore o persoană fără resurse și cu o boală terminală“, a explicat Ana Pinto, purtătorul de cuvânt al colectivului Jornaleras de Huelva en Lucha, citează El Salto Diario.

„Fatima avea 37 de ani și a lăsat trei copii și o familie în Maroc de la care nu a putut să-și ia rămas bun. Dar, mai presus de toate, moartea sa în aceste condiții atât de inumane și nevrednice pentru o persoană, a expus din nou acest sistem mizerabil de contractare a muncii sezoniere astfel încât doar se  profită de o forță de muncă vulnerabilă", spun cei de la Jornaleras de Huelva en Lucha.

După ce s-a tratat în spital, Fatima a ajuns să fie îngrijită în casa unui alt lucrător sezonier marocan până când a decedat, pe 6 decembrie. De atunci se caută încă o modalitate de a repatria trupul Fatimei. Acum, Uniunea Andaluziană a Muncitorilor a intentat un proces,în numele Fatimei, prin care încearcă să schimbe legislația muncii pentru muncitoarele sezoniere. 

[citeste si]

Internațional Vezi toate articolele
Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCNews.ro
15 apr 2021, 10:26
DCMedical.ro
15 apr 2021, 10:58
DCBusiness.ro
15 apr 2021, 11:34
DefenseRomania.ro
15 apr 2021, 09:24
DCBusiness.ro
15 apr 2021, 11:34
DefenseRomania.ro
15 apr 2021, 09:24
DCNews.ro
15 apr 2021, 10:26
DCMedical.ro
15 apr 2021, 10:58
Spectacola.ro
14 apr 2021, 21:25
Spectacola.ro
14 apr 2021, 21:25