Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania înregistrează o creștere a locurilor de muncă pentru tineri după ani de instabilitate
WhatsApp
O revizuire a normelor de muncă din Spania a dus la o creștere cu 142% a numărului de tineri lucrători cu contracte permanente, într-o țară în care rata șomajului în rândul tinerilor a fost printre cele mai ridicate din Europa de la criza financiară mondială încoace.
Spania înregistrează o creștere a locurilor de muncă pentru tineri după ani de instabilitate / Foto: Unsplash

Această creștere este o dovadă că reforma în domeniul forței de muncă inițiată de guvernul condus de socialiști în urmă cu 9 luni inversează regimul de angajare și concediere ușoară instituit după criza datoriilor suverane din urmă cu un deceniu - norme salutate la vremea respectivă ca fiind cele care au pus țara pe o poziție competitivă și cu costuri reduse, dar criticate și pentru erodarea drepturilor lucrătorilor și pentru că au determinat mulți tineri spanioli să emigreze.

 

Ratele șomajului în rândul tinerilor s-au îmbunătățit în Spania 

 

Rata șomajului în rândul tinerilor, care a ajuns la peste 55% în anii de după criza financiară, a scăzut la 31% în al treilea trimestru - față de o rată globală a șomajului de 12,6%, potrivit Oficiului Național de Statistică, INE.

Șomajul în rândul tinerilor este o problemă cronică în țările din sudul Europei. Unul din patru tineri era șomer în Italia în timpul verii, potrivit Eurostat.

Grecia, a cărei rată a șomajului în rândul tinerilor este similară cu cea a Spaniei, dorește să reducă rata șomajului în rândul tinerilor la 18% până în 2030 și introduce subvenții pentru costurile fondurilor de pensii și de sănătate pentru a reduce costurile cu forța de muncă, precum și programe speciale de formare.

 

Spania se află într-o situație economică mai bună 

 

În timp ce ratele șomajului în rândul tinerilor s-au îmbunătățit în Spania odată cu redresarea economică de după prăbușirea financiară, în vara anului 2021, șapte din zece tineri sub 24 de ani aveau un contract temporar. Această rată a scăzut cu 13 puncte procentuale în al treilea trimestru din 2022, în urma noilor reglementări privind forța de muncă, ceea ce face ca Spania să se afle într-o situație puțin mai bună în această privință decât economii mai bogate, precum Olanda sau Italia.

Reforma muncii, negociată cu angajatorii și sindicatele și introdusă în luna martie, a eliminat majoritatea locurilor de muncă temporare în încercarea de a oferi stabilitate la locul de muncă și de a reduce rata șomajului. Anterior, angajatorii foloseau contractele temporare ca o plasă de siguranță în perioade de criză.

"Găsirea unui apartament va fi mai ușoară acum", a declarat Cristina Garcia, în vârstă de 24 de ani, care și-a obținut primul contract permanent ca recepționer la o companie multinațională din Madrid în septembrie.

Cazul lui Garcia este o anomalie în Spania, unde numărul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani care au reușit să se mute din casa părinților a fost de doar 4% în prima jumătate a anului 2022, potrivit Consiliului spaniol pentru tineret. Această cifră se compară cu o medie europeană de 17,7%.

Chiar și așa, tinerii spun că lucrurile se schimbă.

 

Forța pieței muncii din Spania a fost unul dintre pilonii rezistenței economice neașteptate

 

După cinci ani de lucru ca informatician la o companie de tehnologie din Madrid, Sami Khalaf, în vârstă de 28 de ani, a semnat primul său contract permanent în februarie.

"Intenționez să economisesc bani, văd lucrurile altfel", a declarat Khalaf, care s-a mutat din casa părinților săi în urmă cu câteva luni.

Contractele stabile pot stimula încrederea consumatorilor și pot impulsiona cheltuielile, a declarat Raymond Torres, economist șef la think tank-ul Funcas din Madrid. Torres a declarat că forța pieței muncii din Spania a fost unul dintre pilonii rezistenței economice neașteptate a țării într-o perioadă de slăbiciune globală.

Înainte de reforma muncii, rata contractelor temporare, care în ultimul deceniu a fost de aproximativ 25% din totalul locurilor de muncă, a dus la o rotație ridicată a locurilor de muncă, ceea ce a umflat rata globală a șomajului.

"Am pus capăt ideii că introducerea tinerilor pe piața forței de muncă trebuie să se facă prin contracte instabile", a declarat pentru Reuters Joaquin Perez-Rey, ministrul adjunct al muncii care a conceput reforma, Joaquin Perez-Rey.

 

Numărul contractelor discontinue semnate de tineri cu vârste sub 24 de ani a crescut de cinci ori în anul care a trecut

 

Reformele în domeniul muncii din martie au inclus o prevedere controversată pentru a facilita acordarea de contracte permanente lucrătorilor sezonieri în sectoare precum turismul și agricultura. Astfel de lucrători au dreptul la beneficii atunci când nu lucrează efectiv, dar nu sunt numărați ca șomeri, deoarece pot fi chemați în orice moment de către angajatorul lor.

Numărul acestor așa-numite contracte discontinue semnate de tineri cu vârste sub 24 de ani a crescut de cinci ori în anul care a trecut până în noiembrie, această grupă de vârstă fiind una dintre cele mai angajate cu astfel de contracte.

"Este discutabil dacă acest lucru este mai bun sau mai rău decât să ai mai multe contracte temporare", a declarat Miguel Angel Malo, profesor de economie la Universitatea din Salamanca, referindu-se la contractele discontinue.

Sistemul spaniol de concediu de odihnă, introdus pe majoritatea pieței muncii în timpul pandemiei, a stimulat, de asemenea, angajările permanente, a declarat Adrian Todoli, profesor de drept al muncii la Universitatea din Valencia.

"Angajatorii știu acum că pot miza pe aceste mecanisme în caz de criză, așa cum a fost cazul în timpul pandemiei", a spus Todoli.

Cristina Garcia spune că contractul său de 4,5 ore pe zi îi aduce suficient pentru a începe să caute un apartament împreună cu partenerul său.

"Caut să lucrez în weekenduri pentru a câștiga ceva mai mult, dar am făcut calculele și putem face acest lucru", a spus ea, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel