Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Bandă de români, escrocherie cu 1.600 de victime: Șarlatanii promiteau chirii și locuri de muncă. Prejudiciu imens
WhatsApp
Un grup infracțional din care făceau parte mai mulți escroci români a fost destructurată la Madrid. Poliția Națională a arestat 21 de membri, dintre care 16 români, ai unei organizații care folosea datele personale ale victimelor pentru escrocherii cu chirii, prin care și-au însușit 1,62 milioane de euro în 1.600 de cazuri semnalate. Identitatea victimelor era furată când oamenii credeau că aplică pentru un loc de muncă.
Spania. Mai mulți răniți într-o bătaie violentă între români și columbieni la Lugo

Poliția Națională din Spania anunță arestarea a 21 de membri ai unui grup infracțional organizat care folosea datele personale ale victimelor pentru escrocherii cu chirii.  1,62 milioane de euro este prejudiciul creat în 1.600 de cazuri semnalate. Rețeaua a folosit fără drept datele personale ale victimelor în momentul în care acestea au contactat diverse platforme pentru a accesa un loc de muncă fals.

Victimele erau rugate să furnizeze fotografii față-verso ale actelor de identitate (DNI). Acest document era apoi folosit pentru a deschide conturi bancare la diferite entități bancare unde escrocii depuneau veniturile obținute din închirieri frauduloase, după care extrăgeau banii prin retrageri la bancomate sau transferuri în conturi din străinătate, pierzându-și urma.

Bandă de români, escrocherie cu mii de victime în Spania

 

După mai bine de doi ani de investigații, agenții i-au reținut pe membrii acestei rețele infracționale, care este acuzată de săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals, spălare de bani, uzurparea stării civile și aderare la o organizație criminală. Cei mai mulți dintre cei reținuți, cu excepția a patru spanioli, sunt de naționalitate română, șase dintre ei au cazier și au o medie de vârstă cuprinsă între 48 și 21 de ani, după cum au precizat pentru EFE surse din poliție.

Membrii acestei găști aveau cunoștințe vaste în domeniul noilor tehnologii și foloseau sisteme informatice care permiteau anonimatul interlocutorilor în relațiile lor online. Acest fapt a complicat colectarea de probe digitale. Grupare își avea centrul de operațiuni în Coslada (Madrid) și dispunea de o structură perfect delimitată, în care fiecare dintre membrii săi își îndeplinea sarcinile în mod coordonat, cum ar fi cei care conduceau rețeaua, colectorii de capital și "catârii".

Șarlatanii promiteau chirii și locuri de muncă. Prejudiciu imens

 

O persoană din cadrul organizației, responsabilă de un callshop, era cea care îndeplinea funcțiile de falsificator, întrucât avea înalte cunoștințe de informatică, iar de la această unitate prelucra contractarea unui număr mare de linii telefonice, furnizând identități fictive sau din uzurpări. În plus, el a spălat bani pentru rețea, potrivit unor surse din cadrul poliției.

De asemenea, au beneficiat de colaborarea unui dealer auto care a pus la dispoziția șefului organizației vehicule fără a fi nevoie să facă acte, oferind mașini diferite și fără a schimba proprietatea acestora.

Ancheta rămâne deschisă pentru a se stabili dacă există mai multe victime și persoane implicate în aceste infracțiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel