Astfel, 58% dintre francezi consideră negativ rolul imigraţiei în general, iar tendinţa se regăseşte în aproape toate teme abordate: creşterea (54%), viitorul ţării (55%), identitatea ţării (58%), respectul pentru laicitate (61%), coeziunea socială (64%) sau securitatea (66%).
În general, 64% dintre ei consideră că nu este de dorit primirea de imigranţi suplimentari, în timp ce numeroşi migranţi ilegali sosesc cu regularitate în Europa, iar problema migraţiei riscă să devină importantă în dezbaterea publică înaintea alegerilor europene din luna mai 2019.
Acest sondaj ilustrează ostilitatea unei populaţii franceze care a integrat un număr extrem de mare de imigranţi timp de decenii, un fenomen care a contribuit la transformarea societăţii, totul într-un context economic naţional nu foarte strălucit.
Francezii sunt totuşi favorabili primirii de persoane aflate în pericol. Circa 61% cred că Franţa trebuie să primească migranţi care fug de războaie şi mizerie.
Dar ei sunt ostili migraţiei economice. Astfel, 71% dintre cei intervievaţi consideră că imigraţia le permite angajatorilor să diminueze salariile, în timp ce 60% apreciază că trebuie acceptaţi imigranţi în funcţie de nevoile economice ale ţării.
Cât priveşte contextul european şi dificultăţile UE de a găsi o poziţie comună privind gestionarea şi repartiţia fluxurilor de migranţi în Europa, francezii se pronunţă în favoarea unei soluţii la nivel naţional, având în vedere că 63% dintre ei sunt pentru eliminarea acordului Schengen de liberă circulaţie a persoanelor în cadrul UE, declarându-se astfel de facto pentru restabilirea frontierelor naţionale.
La fel, 54% dintre francezi preferă ca problema primirii şi distribuirii migranţilor în Europa să fie decisă la nivel naţional. Dar ei nu se opun ca Franţa să participe la o acţiune concertată de primire, întrucât 51% dintre cei chestionaţi s-au declarat favorabili ca Franţa să primească o parte dintre migranţii care sosesc pe coastele Greciei, ale Italiei şi Spaniei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News