În mai 2017, alegerea unui preşedinte care vroia "să transforme" Franţa şi să înnoiască politica a provocat un val de încredere faţă de lideri.
Emmanuel Macron, "un tânăr preşedinte cu un mesaj extrem de optimist, a pus în centrul campaniei sale recâştigarea încrederii, însă nu am ajuns acolo deloc", rezumă, într-un interviu pentru postul de radio RTL, Bruno Cautres, expert al Centrului de Cercetări Politice al Sciences Po (CEVIPOF).
Încrederea în preşedinte este astfel la cel mai de jos nivel (23%), cu 13 puncte procentuale mai puţin ca anul trecut, conform celui de-al doilea barometru anual al CEVIPOF, realizat de Opinionway. În schimb, lidera extremei-drepte, Marine Le Pen, a cărei imagine s-a degradat în 2017, câştigă opt puncte procentuale.
Citește și: Franța. "Problema" șoferilor, rezolvată. Vestele galbene au DISTRUS 60% din radarele rutiere
Şi mai rău pentru Emmanuel Macron, procentul respondenţilor care au declarat că au avut încredere în el la început dar că acum nu mai au încredere s-a dublat într-un an, de la 13% la 26%.
"Şocul de încredere sperat de Emmanuel Macron după alegerea sa nu pare să se producă. După un episod de recâştigare a încrederii observat anul trecut, francezii experimentează din nou niveluri de dispreţ alarmante", a declarat pentru Le Figaro Martial Foucault, director al CEVIPOF.
Trei cuvinte negative sunt tot mai des citate pentru a rezuma "starea de spirit actuală": "dezgust" (32%, cu 7 procente mai mult faţă de anul trecut), "dezolare" (31%, +8) şi "neîncredere" (29%, +4).
Sentimente negative se întâlnesc şi în privinţa politicii, unde cel mai des sunt evocate cuvintele "neîncredere" (37%, -2), "silă" (32%, +7) sau "plictiseală" (8%).
Intensificarea sentimentului de dezgust s-ar putea explica prin persistenţa frondei populare purtate de aproape două luni de 'vestele galbene', care protestează în special împotriva politicii sociale şi fiscale a lui Emmanuel Macron.
Numai 27% dintre persoanele intervievate au spus că democraţia funcţionează bine în Franţa (cu 9 puncte procentuale mai puţin într-un an) şi numai 14% (mai puţin cu două puncte procentuale) consideră că responsabilii politici se preocupă de ceea ce "oamenii ca voi" cred.
Sondajul a fost realizat online de Opinionway în perioada 13 - 24 decembrie 2018 pe un eşantion de 2.116 persoane de cel puţin 18 ani, conform metodei cotelor. Marja de eroare este de 1-2,2%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News