Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Somlói galuska. Cel mai cunoscut și iubit desert unguresc a ajuns la București. Rețeta pas cu pas
WhatsApp
Somloi Galuska este unul dintre cele mai cunoscute produse ale cofetăriei maghiare. Rețeta aparține cofetarului Béla Szocs József. Noul desert a avut un mare succes și a obținut un premiu profesional la Târgul Mondial din 1958 de la Bruxelles. In 2010, a fost votat ca fiind „Tortul preferat al Ungariei”, într-un sondaj online.  
Somloi_Galuska_desert_unguresc

Un bucureștean o postat pe TikTok, un video, în care prezintă Somloi Galuska, despre care spune: Este viața. Este filosofie. Mă îngraș doar uitându-ma la el.

Somlói galuska se face din pandișpan cu cacao și cu nucă, cremă de vanilie, siorp, frișcă, nuci măcinate

Pentru pandișpan aveți nevoie de 3 ouă, 3 linguri de zahăr, 3 linguri făină, o lingură cacao, nucă măcinată, 1 plic vanilie

Pentru crema de vanilie aveți nevoie de 3 ouă, 500 ml lapte, 200 gr zahăr, 50 gr făină (amidon), Vanilie.

Pentru decor aveți nevoie de: 80 gr nucă măcinată, 80 gr stafide (eu nu am pus)

Pentru sirop de rom aveți nevoie de:  200 ml apă, 200 gr zahăr, 1 esență de rom

Pentru sos de ciocolată aveți nevoie de: 1/2 pahar de lapte, 3 linguri zahăr pudră, 3 linguri nutella

Pentru ornare aveți nevoie de: frișcă, cacao

 

Somlói galuska, mod de preparare

 

Mai întâi se face pandișpan. Se mixează albușurile spumă. Apoi se amestecă cu gălbenușurile frecate cu zahăr și și cu vanilie. Se adaugă făina, se adaugă t o lingură de cacao și nuci măcinate. Compoziția de coace într-o tavă acoperită cu foaie pergament, la 180 grade - pentru 10 minute. Blatul se lasă la răcit, apoi se scoate din tavă.

Crema se face amestecând albușurile spumă cu 1/3 din zahăr, gălbenușurile cu o parte din lapte (100 ml) și apoi făina. Restul de lapte (400 ml) se pune pe foc cu vanilia și 2/3 din zahăr. Adăugăm peste lapte când începe să fiarbă compoziția de gălbenușuri cu albuș și făină.


Dacă ți-a plăcut rețeta de Somlói galuska, s-ar putea să îți placă și rețeta Cușma lui Guguță cu vișine. Rețeta celei mai gustoase prăjituri, care te va cuceri

 

Siropul de rom se face aducând apa la punctul de fierbere și apoi topind zahărul și adăugând romul. Se amestecă până la dizolvare completă.

Sosul de ciocolată se face punând laptele într-un ibric pe foc, până se înfierbântă (fără să fierbem), apoi topind zahărul în el adăugăm cacao și crema de nutella, amestecăm până omogenizăm complet.

 

Somloi Galuska, mod de asamblare 

 

Puteți folosi un pahar mare. La fund se pune o felie de blat. Acesta se însiropează cu puțin sirop de rom. Se pune apoi cremă de vanilie, iar deasupra - nucă. Apoi procedura se repetă. O felie de blat, care se însiropează, cremă de vanilie și nucă.  la final se presoara cacao.

Desertul se dă la rece, iar peste câteva ore poate fi servit, cu frișca deasupra și stropite din belșug cu sos de ciocolată.

Dacă ți-a plăcut rețeta de Somlói galuska, s-ar putea să îți placă și rețeta  Savarine de casă. Rețeta celor mai iubite prăjituri ale copilariei

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Lifestyle Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel