În Uniunea Europeană, rata şomajului în luna noiembrie a fost de 5,9%, în scădere cu 0,1 puncte faţă de luna octombrie, a precizat Eurostat.
Aceste cifre demonstrează o rezistenţă a pieţei muncii, în contextul încetinirii creşterii economice înregistrată anul trecut. Economia zonei euro s-a contractat în trimestrul al treilea, afectată de dificultăţile din Germania şi majorarea dobânzilor. Numeroşi analişti mizează pe o nouă contracţie a Produsului Intern Brut al zonei euro în ultimele trei luni din 2023, ceea ce ar fi sinonim cu o recesiune tehnică.
Rata şomajului a scăzut semnificativ în Europa începând de la mijlocul anului 2021, graţie unei relansări economice solide post-COVID, care a urmat unei recesiuni istorice. În pofida unei stagnări a activităţii economice în zona euro, de la finele anului 2022, alimentată de consecinţele războiului din Ucraina şi exploziei inflaţiei, rata şomajului a continuat să scadă înainte de a se stabiliza începând din primăvară la un nivel inedit în ultimul sfert de secol.
În cifre absolute, 12,95 milioane de persoane erau în şomaj în UE luna trecută, dintre care 10,97 milioane în ţările care fac parte din zona euro. Cele mai mici rate ale şomajului au fost înregistrate în Cehia (2,4%), Malta (2,5%) şi Polonia (2,8%). La polul opus, cele mai ridicate rate ale şomajului au fost înregistrate în Spania (11,9%) şi Grecia (9,4%).
Potrivit Eurostat, în România rata şomajului a rămas constantă la 5,4% din populaţia activă în luna noiembrie.
Criteriul utilizat de Eurostat pentru a defini şomajul este cel al Biroului Internaţional al Muncii (BIM). Şomerii, conform definiţiei BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.
Potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România rata şomajului în luna noiembrie 2023 a fost de 5,4%, în formă ajustată sezonier, o valoare egală cu cea înregistrată în luna octombrie a anului trecut.
Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 0,9 puncte procentuale mai mare decât la femei. Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna noiembrie a anului 2023 a fost de 442.100 persoane, în scădere faţă de luna precedentă (446.500 persoane), dar şi raportat la aceeaşi perioadă a anului 2022 (481.700 persoane).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News