Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Șoferii camioanelor care așteaptă în Vama Leușeni vor beneficia de ajutor medical și asistență psihologică
WhatsApp
Șoferii camioanelor de mărfuri care staționează în punctul de trecere a frontierei Leușeni vor beneficia de asistență medicală și psihologică.

Astfel, MAI a dispus ca specialiștii SMURD ai IGSU în comun cu angajații centrelor medicale ale Inspectoratului General al Poliției de Frontieră să asigure asistență medicală și psihologică șoferilor își așteaptă rândul timp de mai multe zile pentru efectuarea controlului vamal la punctul de trecere a frontierei Leușeni.

Astfel, psihologii IGSU vor comunica cu șoferii, pe care-i vor ghida să fie atenți la riscuri, să consume apă pe timp de caniculă, să se protejeze de razele directe ale soarelui și să solicite asistență medicală la primele semnale ale problemelor de sănătate.

Misiunea comună a angajaților subdiviziunilor MAI are drept scop prevenirea situațiilor de risc, asigurarea echilibrului emoțional în condiții de așteptare îndelungată la vamă și perfectarea procedurilor vamale.

Amintim că, în ultimele 2 luni, camioanele au fost rânduri enorme la posturile vamale Sculeni, Leușeni și Giurgiulești, pe sensul de ieșire din Republica Moldova spre România. Această situație s-a creat din cauza faptului că agenții economici din Republica Moldova, care anterior exportau mărfuri spre Ucraina, s-au reorientat spre piața din UE. Totodată, fluxul s-a majorat deoarece unii transportatori din Ucraina optează pentru tranzit cu marfă prin Republica Moldova.

Șoferii camioanelor care așteaptă în Vama Leușeni vor beneficia de ajutor medical și asistență psihologică



La frontiera moldo-română este atestată o creștere a numărului de declarații vamale perfectate la export cu 73% față de aceeași perioadă din anul 2021, arată datele din Sistemul Informațional al Serviciul Vamal.

Recent, Asociația Internațională a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA) și Asociația Patronală Uniunea Transportatorilor și Drumarilor din R. Moldova (UTD) au sesizat, printr-o scrisoare, președintele R. Moldova Maia Sandu, prim-ministrul Natalia Gavrilița și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, cu privire la identificarea soluțiilor de fluidizare a traficului în vămile de la frontiera moldo-română.

Coada de la vamă a făcut și victime. Un șofer de TIR din Republica Moldova a murit după ce a așteptat aproape o zi să treacă granița în România. Bărbatului de 62 de ani i s-a făcut rău joi, 2 iunie, în timp ce aştepta să treacă de controlul din vama Albiţa.

„Problema este de la începutul războiului“

 

În contextul situației create la frontieră, parlamentele R. Moldova și României își propun crearea unui grup comun de lucru privind fluidizarea traficului transfrontalier. Subiectul a fost discutat, în cadrul unei întrevederi dintre Președintele Legislativului de la Chișinău, Igor Grosu, și președintele Camerei Deputaților din România, Marcel Ciolacu.

Totodată, șeful Serviciul Vamal din Republica Moldova, Igor Talmazan a comentat situația privind cozile kilometrice formate de TIR-uri marfare la frontiera moldo-română. Acesta a explicat că problema este de la începutul războiului și ar exista mai multe probleme pe partea română a frontierei.

„Ce se întâmplă în vămi nu este de o zi sau de o săptămână, este deja de la începutul războiului, de atunci s-au format aceste cozi în vamă. Pur și simplu, problema s-a accentuat în ultimul weekend. A căzut sistemul informațional din partea română și practic, s-au blocat aceste vămi. La un simplu calcul matematic putem vedea că dacă vama română nu a activat practic undeva 30 de ore și, spre exemplu, postul vamal Leușeni procesează în jur de 250 de camioane per zi, în mediu, la un simplu calcul, un kilometru fiind 40-50 camioane, vedem că s-au format cozi de 7-8 km, care se atestă atât la Sculeni, cât și la Leușeni și în special, la Giurgiulești”, a menționat Igor Talmazan la TV8. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel