Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sindicatele franceze și-au adunat susținătorii în stradă înaintea deciziei privind pensiile
WhatsApp
Franța s-a confruntat joi cu o nouă zi de proteste de stradă față de planurile președintelui Emmanuel Macron de a-i face pe oameni să muncească mai mult timp pentru pensia lor, în timp ce muncitorii în grevă au perturbat colectarea gunoiului în Paris și au blocat traficul fluvial pe o parte a râului Rin.
Sindicatele franceze și-au adunat susținătorii în stradă înaintea deciziei privind pensiile

Sindicatele au îndemnat la o demonstrație de forță în stradă cu o zi înainte de decizia Consiliului Constituțional privind legalitatea proiectului de lege care ar urma să mărească vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani.

În cazul în care Consiliul își va da aprobarea, eventual cu unele rezerve, guvernul va fi îndreptățit să promulge legea și va spera că acest lucru va pune capăt, în cele din urmă, protestelor, care au devenit uneori violente și au coagulat o furie generalizată împotriva lui Macron.

 

Macron trebuie să retragă această lege



În cea de-a 12-a zi de proteste la nivel național de la începutul grevelor, la jumătatea lunii ianuarie, protestatarii au blocat pentru scurt timp un drum de acces la Consiliu cu coșuri de gunoi, agățând un banner pe care scria "Cenzură constituțională".

Acțiunea industrială a pierdut ceva din vigoare, iar protestele au adunat mulțimi mai slabe în ultimele săptămâni, în comparație cu cele peste 1 milion de persoane care au participat la începutul mișcării.

Dar sindicatele au rămas sfidătoare.

"Aceasta nu este cu siguranță ultima zi de grevă", a declarat Sophie Binet, noul lider al sindicatului de stânga dură CGT, la blocarea unui incinerator de la periferia Parisului.

Macron trebuie să retragă această lege, "sau nu va putea să guverneze țara", a spus ea.

"Muncitorii de la incineratoare, gunoieri, sunt în grevă până la noi ordine, până la retragerea reformei pensiilor", a declarat sindicalistul CGT Loic Gefrotin, aflat la pichetarea unei alte uzine de tratare a gunoiului din regiunea pariziană, la Issy-les-Moulineaux.

Macron a declarat că va organiza o întâlnire cu sindicatele după decizia Consiliului pentru a începe să lucreze la alte propuneri - o inițiativă despre care CGT a spus că va fi de scurtă durată dacă nu este pregătit să discute despre retragerea reformei pensiilor.

"Țara trebuie să continue să avanseze, să muncească și să facă față provocărilor care ne așteaptă", a declarat Macron la o conferință de presă miercuri târziu.

 

Macron și guvernul său susțin că legea este esențială pentru a se asigura că sistemul de pensii al Franței nu va da faliment

 

Observatorii politici au declarat că nemulțumirea generalizată față de reforma guvernului ar putea avea repercusiuni pe termen mai lung, inclusiv un posibil impuls pentru extrema dreaptă.

"Nu sunt atât de optimistă cu privire la decizia Consiliului Constituțional", a declarat liderul extremei drepte Marine Le Pen, care se opune legislației privind pensiile, pentru BFM TV. "Dar ce vreți să fac? Să dau foc la mașini? O să le spunem francezilor: Votați pentru Raliul Național".

Sindicatele spun că acest lucru poate fi realizat prin alte mijloace, inclusiv prin taxarea mai mare a celor bogați sau prin modificări mai profunde ale sistemului de pensii.

La începutul acestei săptămâni, operațiunile de rafinare au fost reluate la rafinăria Gonfreville a TotalEnergies (TTEF.PA), cea mai mare rafinărie din Franța în funcție de numărul de barili pe zi, ultima dintre rafinăriile naționale ale companiei care a fost repornită după o oprire de o lună.

Unele livrări de produse rafinate de la două dintre aceste unități au fost întrerupte joi, a declarat un purtător de cuvânt al TotalEnergies.

Pe fluviul Rin, traficul de marfă a fost întrerupt după ce muncitorii au întrerupt alimentarea cu energie electrică la o ecluză a căii navigabile aflată în apropier de granița cu Germania și Elveția și administrată de compania energetică de stat franceză EDF, a declarat pentru Reuters un oficial sindical, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel