Tigăile din fontă sunt adesea considerate moșteniri de familie, datorită faptului că rezistă în timp și devin chiar mai bune cu fiecare utilizare, oferind bucate delicioase și consistente.
Descoperă secretele îngrijirii corecte care transformă o simplă tigaie într-un instrument de nădejde pentru o viață întreagă de experiențe culinare.
Când oamenii vorbesc despre asezonarea” tigăii din fontă, se referă la stratul de ulei carbonizat de culoare neagră, care conferă vaselor proprietățile antiaderente. În zilele noastre, cele mai multe tigaie din fontă vin „pre-asezonate”, ceea ce înseamnă că sunt gata de utilizare imediat ce sunt scoase din cutie.
Acestea fiind spuse, nu este o idee rea să-ți asezonezi tigaia la despachetare pentru a face suprafața mai moale. În plus, deși gătitul regulat cu tigaia ajută la menținerea stratului protector, experții recomandă ca tigăile din fontă să fie „asezonate” în fiecare lună.
Din fericire, procesul este simplu.
- Asigură-te că lucrezi cu o tigaie curată și uscată.
- Folosiți un prosop de hârtie sau un șervețel curat pentru a freca bine tigaia cu puțin ulei de gătit neutru (uleiul din sâmburi de struguri e cea ma bună alegere), asigurându-vă că acoperiți părțile laterale, mânerul și partea inferioară.
- Toată tigaia trebuie acoperită cu un strat subțire de ulei, așa că, dacă observați vreo acumulare de ulei, ștergeți excesul cu un prosop uscat.
- Așezați tava cu susul în jos pe grătarul din mijloc al cuptorului la o temperatură de 250 de grade Celsius.Lasă tigaia înăuntru o oră, apoi stingeți focul și lăsați-o să se răcească pe grătar.
Există șanse mari să fi auzit câteva mituri despre curățarea fontei — că nu ar trebui să folosiți niciodată săpun, de exemplu, sau că nu trebuie să vă spălați regulat tigaia. Acestea pur și simplu nu sunt adevărate. Odată ce ați terminat de gătit cu tigaia, începeți să vă gândiți să o spălați - cel mai ușor este să curățați tigaia când este încă caldă. Dacă ați folosit tigaia doar pentru a prăji un ou sau a reîncălzi un preparat, clătiți doar cu apă fierbinte și un burete moale pentru a scăpa de bucățele de mâncare rămase.
În alte cazuri, tigaia de fontă se spală cu foarte puțin săpun de vase sau cu sare. Turnați câteva linguri de sare în tigaia uscată, apoi frecați-o peste tot cu mâinile sau cu un prosop curat până când mâncarea se ridică. Clătiți tigaia cu puțină apă caldă. Puteți repeta acest proces de câte ori este necesar.
Odată ce tigaia este curățată, este esențial să o uscați prompt: la fel ca și plăcile de tăiat din lemn , umiditatea este cel mai mare inamic al fontei. Pentru a vă asigura că tigaia este complet uscată, puneți-o pe plită la foc mediu-mare până când toată apa se evaporă. Apoi, ștergeți totul cu ulei neutru.
Când sunt îngrijite corect, tigăile din fontă pot dura generații. După cum este menționat mai sus, cel mai important lucru de reținut este să păstrați vasele departe de umiditate. Pe lângă uscarea completă după fiecare utilizare, cel mai bine este să depozitați fonta într-o zonă uscată. Punerea prosoapelor de hârtie între tigăi poate ajuta la prevenirea zgârieturilor sau a formării de umezeală.
În plus, cel mai bine este să evitați să gătiți alimente acide pentru perioade lungi de timp în vasele de gătit din fontă. Deși este în regulă să gătești cu puțin sos de roșii sau vin pentru mai puțin de 30 de minute, evitați să gătiți sos de roșii în tigaia din fontă. Acest lucru poate oferi un gust metalic neplăcut și poate deteriora stratul protector al tigăii.
Dacă ștergeți tigaia cu un prosop curat și observați niște reziduuri negre, cel mai probabil este vorba despre particule de carbon din alimente sau ulei arse, care se pot acumula în timp. (Întâmpinați asta mai des cu tigăile mai noi.).
Luați un prosop de hârtie și turnați ulei de măsline pe tigaie pentru a deveni ușor uleioasă.Puneți sare pe fontă și frecați energic până când reziduurile sunt îndepărtate. Clătiți tigaia și apoi uscați-o foarte bine. Ce se întâmplă dacă fonta ta ruginește?
În primul rând, nu intrați în panică - tigaia dvs. poate fi „reparată”. Prima misiune este să îndepărtezi rugina. Frecați ușor cu un burete din sârmă sau racletă peste zonele ruginite. Odată ce arată mai bine, spălați tigaia cu apă caldă și săpun și uscați-o bine. Apoi, va trebui să re-asezonați tigaia pentru a-și restabili proprietățile antiaderente.
Deși teoretic puteți găti într-o tigaie din fontă neasezonată, acest lucru nu este deloc plăcut. Toate alimentele se vor lipi de tigaie și va produce mult fum. Totodată, în timp, rugina va fi mai persistentă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News