Raportul de miercuri al Departamentului Muncii a sugerat, de asemenea, că producătorii ar putea avea dificultăți în a transfera prețurile mai mari, o măsură a modificărilor în marjele primite de către angrosiști și comercianți cu amănuntul abia dacă a crescut luna trecută. Prețurile pentru bunuri și servicii intermediare au crescut, de asemenea, moderat.
"Inflația se referă la costurile de transfer la nivelul inferior al producției, astfel că acest raport contează ca o oarecare ușurare pentru consumatorii asediați care se confruntă cu o inflație galopantă la bunurile care stau pe rafturile magazinelor", a declarat Christopher Rupkey, economist șef la FWDBONDS din New York.
"Războiul Fed împotriva inflației nu a fost încă câștigat, dar cel puțin costurile bunurilor la nivelul producătorilor au încetat să mai crească într-un ritm care părea scăpat de sub control la începutul acestui an.", conform Reuters.
Datele pentru luna august au fost revizuite în scădere pentru a arăta că IPP a scăzut cu 0,2% în loc să scadă cu 0,1%, așa cum s-a raportat anterior. Economiștii chestionați de Reuters prognozaseră o creștere a PPI cu 0,2%.
O creștere de 0,4% a prețului serviciilor a reprezentat două treimi din creșterea PPI în septembrie. Serviciile au urcat cu 0,3% în august. Mai mult de un sfert din creșterea din septembrie a fost determinată de o creștere de 6,4% a prețurilor la cazare în hoteluri și moteluri.
De asemenea, s-au înregistrat creșteri ale costurilor pentru vânzarea cu amănuntul a produselor alimentare și a alcoolului, gestionarea portofoliului, comerțul cu ridicata al mașinilor și vehiculelor, serviciile de foraj al sondelor de petrol și gaze, precum și pentru îngrijirea pacienților internați în spitale. Însă prețurile pentru transportul de marfă pe distanțe lungi au scăzut, la fel ca și prețurile pentru comerțul cu amănuntul al carburanților și lubrifianților și pentru creditele de consum.
Prețurile pentru serviciile de transport și depozitare au scăzut cu 0,2%, scăzând pentru a treia lună consecutiv și beneficiind, de asemenea, de relaxarea blocajelor din lanțurile de aprovizionare. Marjele pentru serviciile comerciale de cerere finală au crescut ușor cu 0,1%.
Prețurile bunurilor au crescut cu 0,4%, după o scădere de 1,1% în august. Un salt de 1,2% al prețului alimentelor a reprezentat 60% din creșterea prețurilor bunurilor. Prețurile alimentelor au fost stimulate de o creștere de 15,7% a costului legumelor proaspete și uscate. De asemenea, au existat creșteri ale prețurilor la carnea de porc și la ouăle de găină.
Prețurile la energie au crescut cu 0,7%, determinate de motorină, gazele naturale rezidențiale și uleiul pentru încălzirea locuințelor. Însă prețurile en-gros la benzină au scăzut cu 2,0%. Excluzând alimentele și energia, prețurile bunurilor au rămas neschimbate. Aceasta a fost cea mai slabă citire pentru așa-numitele bunuri de bază din mai 2020 și a urmat unui câștig de 0,2% în august.
Bunurile de bază au crescut cu 7,5% în cele 12 luni până în septembrie, încetinind de la o creștere de 8,1% în august.
Prețurile pentru bunurile intermediare procesate au crescut cu 0,1%, în timp ce serviciile au crescut cu 0,3%.
"Perspectiva unei dezinflații în sectorul bunurilor în următoarele luni rămâne intactă", a declarat Sarah House, economist senior la Wells Fargo în Charlotte, Carolina de Nord. "Iar mai în spate, creșterea prețurilor pentru bunurile intermediare și servicii continuă să aibă o tendință de scădere și coroborează opinia noastră potrivit căreia cel mai rău pentru inflație a trecut probabil, chiar dacă creșterea prețurilor va rămâne probabil ridicată pentru o perioadă de timp."
Acțiunile de pe Wall Street au crescut ușor. Dolarul a rămas stabil față de un coș de valute. Prețurile titlurilor de trezorerie americane au crescut.
În cele 12 luni până în septembrie, PPI a crescut cu 8,5%, după ce în august a avansat cu 8,7%, reflectând îmbunătățirea lanțurilor de aprovizionare, precum și o retragere a prețurilor materiilor prime de la maximele înregistrate în primăvară.
Însă prețurile petrolului au atins probabil un nivel minim în urma deciziei de săptămâna trecută a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și a aliaților de a reduce producția de țiței. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă un risc de creștere pentru prețurile materiilor prime.
Datele de joi vor arăta probabil o creștere a prețurilor de consum în septembrie, potrivit unui sondaj Reuters realizat în rândul economiștilor, deschizând calea pentru ca Rezerva Federală să majoreze ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază luna viitoare pentru a patra oară în acest an.
Piețele financiare aproape că au estimat o majorare a ratei de trei sferturi de punct procentual la ședința de politică monetară a băncii centrale americane din 1-2 noiembrie, potrivit instrumentului FedWatch al CME. Începând din martie, Fed a majorat dobânda de politică monetară de la aproape zero la intervalul actual de 3,00%-3,25%.
Excluzând componentele volatile alimente, energie și servicii comerciale, prețurile la producător au crescut și ele cu 0,4% în septembrie.
Indicele de bază PPI a crescut cu 0,2% în august. În cele 12 luni până în septembrie, PPI de bază a crescut cu 5,6%, după o creștere similară în august.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News