Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Șeful spionajului german: „Rusia este furtuna, China este schimbarea climatică”
WhatsApp
Șefii serviciilor de informații germane au avertizat luni că China ar putea folosi participațiile în infrastructuri critice ca o pârghie pentru a urmări obiective politice, în contextul unei dezbateri la Berlin cu privire la oportunitatea de a permite companiei chineze de transport maritim Cosco să investească în portul Hamburg.
Șeful spionajului german: „Rusia este furtuna, China este schimbarea climatică” / Foto: Captură video youtube

Ministerul german al Economiei vrea să se opună prin veto ofertei Cosco de a cumpăra o participație la unul dintre cele trei terminale din cel mai important port german, în timp ce cancelaria condusă de social-democrați (SPD) este mai degrabă în favoarea acesteia, potrivit unor surse guvernamentale.

 

Germania vrea să reducă dependența de China

 

Disputa reflectă o dezbatere mai amplă și aprinsă în Germania cu privire la modul în care se poate reduce dependența de China, principalul său partener comercial, după ce invazia Rusiei în Ucraina a evidențiat pericolele dependenței de un stat din ce în ce mai asertiv și autoritar.

China a îndemnat Germania să nu politizeze relațiile economice dintre cele două țări sau să se angajeze în protecționism "în numele securității naționale".

În cadrul unei audieri parlamentare care a abordat o serie de probleme de securitate, șefii agențiilor germane de informații externe și interne au declarat că nu pot face o evaluare publică a ofertei Cosco, dar, în general, au îndemnat la prudență.

 

"Suntem foarte, foarte critici cu privire la participarea Chinei la infrastructura critică"

 

Această declarație a fost făcută de șeful serviciului de informații externe (BND), Bruno Kahl, în cadrul unei audieri parlamentare, menționând că un port ar trebui să fie considerat infrastructură critică, astfel încât orice posibilă investiție ar trebui să fie analizată cu mare atenție.

Germania ar trebui să se aștepte ca China să folosească tehnologia, inclusiv infrastructura 5G, sau puterea economică pentru a-și pune în aplicare ideile, a adăugat el. "În cazul unui dezacord politic între China și Germania, aceste instrumente vor fi folosite", a spus el.

Șeful serviciului de informații interne al Germaniei, Thomas Haldenwang, a declarat că mizele în infrastructura critică ar putea deschide, de asemenea, ușa pentru sabotaj și influențarea opiniei publice.

"Când vorbesc cu partenerii străini despre China, ei spun întotdeauna: Rusia este furtuna, China este schimbarea climatică", a spus el.

"Așa că va trebui să ne pregătim pentru această schimbare climatică în următorii ani", conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel