Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Se schimbă legislația muncii în Italia. Oamenii ar putea concediați "automat" și se elimină toate restricțiile la angajările sezoniere
WhatsApp
După aprobarea Camerei Deputaților a proiectului de lege „collegato lavoro”, mass media italiene au început să scrie despre faptul că angajatorii vor putea concedia oamenii mult mai ușor. 
Foto: Freepik

Proiectul de Lege al Muncii, care a primit prima aprobare din partea Camerei Deputaților (și urmează să fie dezbătut în Senat), reglementează câteva domenii delicate în materie de muncă. Cu toate acestea, opoziția susține că mărește precaritatea și redeschide practica demisiilor în alb.

Ministrul Muncii, Marina Calderone, a asigurat că nu există nicio „politică de precarizare a muncii”. Cu toate acestea, mass-media a semnalat existența unei prevederi care „desființează” Legea Jobs Act, tocmai în partea care încearcă să combată demisiile în alb și concedierile mascate.

Este cu adevărat așa? Și ce măsuri ar putea contribui la flexibilitatea pe piața muncii? La aceste întrebări a răspuns avocatul Matteo Motroni de la firma Ichino Brugnatelli și Asociații, pentru Il Messagero: 

După votul Camerei Deputaților, mulți au spus că proiectul „desființează” Jobs Act. Este adevărat?


Aș spune că nu. Cred că se încearcă clarificarea unor aspecte neclare din anumite legi care reglementează munca. Folosind o metaforă din lumea auto: este mai mult o revizie decât o reformă majoră, care nu afectează echilibrul general al sistemului. De exemplu, se intervine asupra „Decretului de transparență”, care a introdus obligația de a proporționa durata perioadei de probă în contractele pe termen determinat, dar nu a oferit criterii clare pentru calcularea acestei durate maxime.

Proiectul de lege clarifică acest aspect. La fel, pentru posibilitatea de a lucra în perioadele de șomaj tehnic, nu este o noutate absolută față de reglementările anterioare, doar simplifică procedurile. Se simplifică și concilierea sindicală, confirmând posibilitatea de a semna electronic. Acestea sunt măsuri importante pentru reducerea litigiilor. În ceea ce privește Jobs Act, se extind unele marje de flexibilitate, dar în ansamblu avem doar câteva corecții semnificative.

Ce măsuri favorizează flexibilitatea pe piața muncii și întâlnirea cererii cu oferta?


Mesajul transmis de legiuitor este clar: se dorește întărirea rolului agențiilor de ocupare a forței de muncă, încurajându-le să angajeze salariați pe termen nedeterminat și să se ocupe de formarea lor continuă, garantând o mai mare stabilitate. Se introduce o prioritate pentru acești lucrători, care vor putea fi angajați cu mai puține restricții. În ceea ce privește contractele pe termen determinat, se relaxează puțin restricțiile pentru a sprijini anumite categorii, precum cei peste 50 de ani sau șomerii de lungă durată.

Opoziția susține că norma privind combaterea demisiilor în alb, de fapt, deschide calea pentru concedieri mascate. Ce spuneți?
În niciun caz. Demisiile în alb rămân interzise. Proiectul introduce doar o corecție pentru a evita abuzurile. Se prevede demisia automată a angajatului în cazul unei absențe nejustificate de peste 15 zile, oferind totuși acestuia posibilitatea de a justifica absența din motive întemeiate și de a anula demisia.

Este aceasta o măsură pentru a proteja fondurile statului?


Da, dar nu cred că va simplifica viața angajatorilor, care se vor confrunta probabil cu sarcini administrative suplimentare.

Se schimbă și conceptul de muncă sezonieră?


Da, acesta este un punct crucial, deoarece sezonieritatea este importantă pentru creșterea afacerilor. Reglementarea muncii sezoniere datează din 1963 și acum va fi mai ușor pentru întreprinderi să angajeze lucrători sezonieri.

Ucenicia se prelungește la 8 ani. Ce părere aveți despre acest aspect?


Opt ani de ucenicie par să ipotecheze viața unui ucenic, dar ideea este de a transforma ucenicia într-un canal unic care să includă diferite niveluri de educație.

Ce aduce nou regimul contractelor mixte?


Norma relaxează regulile pentru cei care au atât un contract de muncă part-time, cât și o activitate independentă. Acest tip de contract se adresează celor înscriși într-un ordin profesional și companiilor mari.

Care normă vă trezește cele mai multe îndoieli?
Norma care mă îngrijorează este cea referitoare la demisiile automate, care ar putea transfera o parte din responsabilitate asupra angajatorilor, riscând să nu elimine toate litigiile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
DCSport.ro
24 oct 2024, 21:58
Știri Vezi toate articolele
pixel