1 iulie nu vine doar cu creșteri ale salariului minim pe economie, ci și cu scumpiri pe măsură: așadar, dacă la pompe, combustibilii s-au scumpit deja cu aproximativ 50 de bani pe litru, populația va plăti un preț mai mare și la gazele naturale. Dacă în lunile de vară nu ar trebui să se resimtă un cost foarte crescut la factură fiind vară, de la iarnă lucrurile ar urma să stea diferit.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, săptămâna trecută, o creştere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuţie, care reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit.
Conform ANRE, modificarea tarifelor este determinată de trei factori principali: creşterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflaţia prognozată a anului 2024 de 4,6%, creşterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investiţional record, atât în racordări de noi consumatori, cât şi în extinderi de sisteme de distribuţie în zonele concesionate, precum şi ca urmare a reducerii cantităţii de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%.
Anul 2025 ar urma să fie unul și mai dificil pentru populație. La nivel înalt se poartă deja discuții pentru majorarea TVA-ului, care în acest moment este de 19%. Această creștere ar urma să producă scumpiri pentru toate produsele din România. De asemenea, prețurile ar putea urca și ca urmare a creșterii tarifelor la combustibili și gaze.
De asemenea, guvernul PSD condus de Ciolacu ia în calcul o impozitare progresivă a salariilor.
Inflația și deficitul de balanță comercială sunt de asemenea probleme foarte importante ale României. Românii din străinătate care trimit bani în țară contribuie decisiv la păstrarea unui echilibru, care însă este din ce în ce mai fragil în România, cu toate că nivelul de trai a crescut considerabil în ultimii ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News