Surse politice afirmă că Lasconi a luat această decizie împreună cu consultantul său politic, Bob Wickers. Bob Wickers este un consultant american controversat, cunoscut pentru colaborări cu politicieni precum Mitt Romney în SUA, Boris Elțîn în Rusia și Ion Iliescu în România.
Decizia Elenei Lasconi a fost motivată de dorința de a consolida o poziție fermă pe scena internațională, dar liderii USR nu au împărtășit această viziune.
În mesajul adresat lui Donald Trump, Elena Lasconi a făcut declarații care au surprins prin tonul lor:
„Aveţi tot respectul meu pentru lucrurile măreţe pe care le-aţi făcut. (...) Sunteţi un adevărat lider al poporului, exact ca şi mine. (...) Eu nu sunt „candidatul lui Soros”. Eu sunt din popor, ca și dumneavoastră.”
Mai mult, ea i-a menționat și pe miliardarul Elon Musk, senatorul republican Marco Rubio și Mike Waltz, viitor consilier pe probleme de securitate națională al lui Trump. Scrisoarea a fost percepută drept o inițiativă personală ciudată, fără legătură cu linia oficială a USR.
În plus, Lasconi a criticat decizia Curții Constituționale a României de a anula alegerile prezidențiale, deși USR, ca partid, a transmis mesaje diferite pe acest subiect.
Gestul unilateral al Elenei Lasconi a amplificat tensiunile în interiorul USR.
Liderii partidului au cerut explicații, dar Lasconi le-a răspuns sec: „Să aveți încredere”.
Această atitudine a adâncit nemulțumirea, alimentând speculațiile că președinta USR ar putea să nu mai fie candidatul partidului la alegerile prezidențiale.
În urma anulării alegerilor prezidențiale, USR încearcă să-și recalibreze strategia politică. Negocierile pentru formarea unei majorități parlamentare alături de PSD, PNL și UDMR sunt în plină desfășurare, iar decizia de a avea un candidat propriu sau unul comun pentru prezidențiale depinde de rezultatul acestor discuții.
Potrivit unor surse din interiorul partidului, dacă USR va face parte din viitorul guvern, ar putea susține un candidat comun, agreat de toate partidele din coaliție. În acest scenariu, șansele Elenei Lasconi de a fi candidatul USR sunt extrem de reduse.
În cazul în care USR decide să nu intre la guvernare, partidul va opta pentru un candidat propriu, dar mulți membri consideră că Lasconi și-a pierdut credibilitatea în urma deciziilor recente.
Scrisoarea trimisă lui Donald Trump a fost percepută de colegii Elenei Lasconi drept o gafă majoră, iar tensiunile interne din partid ar putea să ducă la schimbări semnificative în leadership. Viitorul politic al Elenei Lasconi este incert, fiind tot mai puțin probabil ca aceasta să rămână candidatul partidului pentru prezidențiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News