Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Scandal uriaș în Ungaria după ce ambasadorul SUA a avut o întâlnire cu doi judecători ungari
WhatsApp
Este scandal uriaș în Ungaria după ce ambasadorul SUA din țara vecină României s-a întâlnit cu doi judecători ungari.  
Ungaria va furniza un ajutor de 187 de milioane de euro pentru Ucraina drept contribuţie a sa la viitorul pachet de sprijin al Uniunii Europene

Ambasada SUA în Ungaria a criticat joi reacţiile negative ale presei ungare de dreapta faţă de întâlnirea a doi judecători ungari cu ambasadorul american David Pressman.

Potrivit acelor comentarii din mass-media, prin participarea la acea întâlnire cei doi judecători au colaborat cu o putere străină şi şi-au compromis independenţa profesională, relatează Reuters.

Într-o declaraţie emisă de ambasada americană, aceasta consideră că astfel de relatări ale presei dăunează relaţiilor dintre Ungaria şi SUA.

Ambasadorul Pressman a publicat fotografii de la întâlnireÎntâlnirea a fost ''conformă cu conduita normală a SUA şi a altor ţări - inclusiv a Ungariei - în lume'', menţionează misiunea diplomatică în declaraţie.

''Ceea ce nu este conform cu practica diplomatică între aliaţi este recentul atac mediatic coordonat asupra purtătorului de cuvânt şi a responsabilului cu relaţiile internaţionale din Consiliul Judiciar Naţional, în ceea ce pare a fi un efort de a inspira teamă celor care doresc să discute cu reprezentanţi ai Statelor Unite'', consideră de asemenea ambasada SUA în Ungaria.

''Interferenţa în dialogul cu oficialii guvernului SUA nu contribuie la ameliorarea relaţiilor bilaterale între SUA şi Ungaria'', a indicat ambasada americană.

Ambasadorul Pressman a postat pe Twitter fotografii de la întâlnirea cu cei doi judecători, după care mai multe mass-media favorabile premierului ungar Viktor Orban au scris articole critice la adresa acestor magistraţi.

Consiliul Judiciar Naţional ungar, organismul de supraveghere a activităţii judecătorilor, a discutat această chestiune şi afirmă că niciunul dintre membrii săi nu au sugerat că independenţa celor doi judecători ungari ar fi fost afectată de respectiva vizită sau că ei ar fi comis astfel vreo abatere etică.

Totuşi, preşedintele celei mai înalte instanţe judiciare ungare, Kuria, a criticat într-o declaraţie participarea celor doi judecători la întâlnirea cu ambasadorul american.

Guvernul Orban nu a reacționat oficial deocamdatăGuvernul de la Budapesta nu a comentat deocamdată această chestiune.

Întrebat însă mai devreme joi despre alegerile de la jumătatea mandatului ce se desfăşoară săptămâna viitoare în SUA, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a răspuns că între Ungaria şi SUA cooperarea politică ''a fost cea mai bună şi bazată cu adevărat pe respect reciproc atunci când Donald Trump a fost preşedinte al SUA''. ''Relaţiile noastre sunt întotdeauna mai bune când în SUA există un leadership republican'', a mărturisit şeful diplomaţiei ungare.

David Pressman a fost numit ambasador al SUA în Ungaria în luna august. Predecesorul său, David Cornstein, numit de fostul preşedinte Donald Trump, şi-a încheiat mandatul în octombrie 2020, cu puţin timp înaintea alegerilor prezidenţiale americane.

Viktor Orban, un mare susținător al lui Donald Trump Premierul ungar Viktor Orban îşi manifestase atunci deschis sprijinul pentru republicanul Donald Trump, care însă avea să piardă alegerile în faţa democratului Joe Biden.

Cu patru ani mai devreme, în 2016, Orban fusese singurul şef de guvern din UE care şi-a declarat explicit sprijinul pentru Donald Trump în confruntarea de atunci cu Hillary Clinton.

În timpul mandatului preşedintelui Trump ''relaţiile ungaro-americane şi-au recăpătat strălucirea de altădată'', spunea Orban cu câteva zile înaintea alegerilor desfăşurate în SUA în 2020. Dar odată ce Joe Biden a ajuns la Casa Albă aceste relaţii s-au răcit, iar noul preşedinte american nu l-a invitat pe premierul ungar la ''Summitul pentru Democraţie'' organizat la iniţiativa Washingtonului în decembrie 2021, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DefenseRomania.ro
01 dec 2023, 12:52
DefenseRomania.ro
01 dec 2023, 12:52
RadioDCNews.ro
07 dec 2023, 20:03
DCBusiness.ro
09 dec 2023, 21:35
DCMedical.ro
08 dec 2023, 12:31
DCNews.ro
09 dec 2023, 17:54
Astrosens.ro
01 dec 2023, 12:55
Spectacola.ro
08 dec 2023, 14:00
DCNews.ro
09 dec 2023, 17:54
Astrosens.ro
01 dec 2023, 12:55
DCMedical.ro
08 dec 2023, 12:31
ParintiSiPitici.ro
09 dec 2023, 10:53
Spectacola.ro
08 dec 2023, 14:00
RadioDCNews.ro
07 dec 2023, 20:03
DCBusiness.ro
09 dec 2023, 21:35
ParintiSiPitici.ro
09 dec 2023, 10:53