Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SARS-CoV-3, un coșmar care ar putea deveni realitate, avertizează un expert român: Nu am scăpat de Covid, încă este pandemie
WhatsApp
Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici spune, într-un interviu acordat Adevărul, că pandemia nu s-a încheiat, nu am scăpat de Covid, iar cel mai negru scenariu este apariția unui SARS-CoV-3.
emilian_popovici

Sunt cel puțin trei posibilități de evoluție a pandemiei de acum încolo, atrage atenția specialistul epidemiolog. „O primă posibilitate este aceea ca să se continue cu linia aceasta Omicron, care se știe că are o transmisibilitate din ce în ce mai crescută, prin ultimele subvariante apărute. Dar, în același timp, generează forme grave de boală mult mai puțin frecvent și de asemenea mai puține decese”, subliniază prof.dr. Emilian Popovici.

Unii cercetători, adaugă expertul, consideră că evoluția pe această linie Omicron ar putea transforma această manifestare pandemică într-o formă de hiperendemie sau de endemie pur și simplu cu care să ne obișnuim: „Pentru că virusul SARS-CoV-2, care dă boala COVID-19, și-a câștigat un loc de drept în panoplia virusurilor, așa cum sunt virusul gripal și multe alte virusuri care dau viroze respiratorii. Cu alte cuvinte, să ne obișnuim cu această infecție și să o gestionăm așa cum am gestiona și gestionăm și alte infecții respiratorii, inclusiv gripa”.

Există însă alți cercetători care privesc cu îngrijorare către aceste subvariante Omicron. De ce? „Se știe că acest virus a venit cu niște variante, toate cu literele acelea grecești celebre: Alfa, Beta, Gama, Delta, după care a apărut Omicron. Există o diferență semnificativă între Omicron și variantele precedente, cele cu litere grecești. Și anume, Alfa, Beta, Gama, Delta, toate au dat subvariante, dar niciuna nu a ridicat probleme mai mari decât varianta de origine, varianta-mamă. Deci, ele nu au venit cu niște modificări semnificative care să le scoată în evidență. Iată că, în cazul Omicron, discutăm de niște subvariante care devin din ce în ce mai performante, cel puțin sub raportul transmisibilității”, explică prof.dr. Emilian Popovici.

SARS-CoV-3, un coșmar care ar putea deveni realitate, avertizează un expert român: Nu am scăpat de Covid, încă este pandemie

 

Cea mai de nedorit posibilitate – dar care există și ea, cel puțin teoretic – la care specialiștii, trebuie spus, nu se așteaptă într-o perioadă apropiată este apariția unui SARS-CoV-3, punctează expertul: „Care să anuleze toată experiența, și postinfecțioasă, și postvaccinală. Și nu se poate exclude această posibilitate pentru că asta pot să facă virusurile. Și când a apărut SARS-CoV-2 s-a produs o mutație radicală, care a dus la apariția unui nou virus din aceeași familie. Iar după SARS-CoV-2 este posibil să apară SARS-CoV-3 la un moment dat – să sperăm cât mai târziu”.

În concluzie, acestea sunt cam toate variantele teoretice și practice posibile de evoluție a pandemiei. „Pentru că, vedeți, unii cercetători spun așa: Omicron evoluează – revin la prima posibilitate – cu creștere de transmisibilitate, infectează din ce în ce mai mult, dar numărul de cazuri grave este redus și numărul de decese, la fel. Dar cine ne garantează că următoarea subvariantă nu modifică gravitatea bolii, cu aceeași transmisibilitate? Nimeni nu poate garanta. Celor care anunță că s-a încheiat pandemia eu le pun o întrebare: au vorbit cu virusul?”, mai spune prof.dr. Emilian Popovici.

Acesta este rezervat în privința lecțiilor pe care le-a învățat omenirea din încercarea prin care încă trece: „Din păcate, nu a învățat mare lucru. Această manifestare pandemică globală nu a fost corect gestionată la nivel global, ci doar la nivelul unor regiuni – mari, e drept. Au rămas zone foarte mari din Asia și Africa fără măsuri, fără vaccinare. Omenirea, în loc să fie preocupată să-și corecteze această lipsă majoră în ideea că ar putea apărea un virus mult mai distrugător decât SARS-CoV-2, s-a apucat de un război. Ce arată asta? Că omenirea nu a priceput aproape nimic la nivel de conducători din această încercare”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel