Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sanitas avertizează: „Tragedia de la Neamț se poate repeta în orice spital din țară”
WhatsApp
Federația Sanitas atrage atenția că tragedia de la Spitalul Județean din Piatra Neamț se poate repeta în alte spitale din țară, din cauza lipsei echipamentelor medicale adecvate, a infrastructurii tehnice învechite și a suprasolicitării personalului.
incendiu_piatra_neamt_pacienti

„Federația Sanitas din România este solidară cu colegii noștri de la Spitalul Județean de Urgență Neamț care au trecut prin tragedia incendiului de la secția de ATI și care, într-un act firesc de responsabilitate profesională, au făcut tot ceea ce era posibil pentru salvarea pacienților. În același timp, Federația Sanitas atrage atenția că situații similare pot avea loc oricând în alte instituții sanitare din România, cauze principale fiind lipsa echipamentelor medicale adecvate, infrastructura tehnică veche, care nu funcționează în parametri normali și suprasolicitarea personalului medical existent”, se arată într-un comunicat al federației.

Citește și Orban îl contrazice pe Tătaru: „Întotdeauna există vinovați individual pentru fiecare nerealizare”

Biroul Executiv al Federației susține că autoritățile acceptă să discute despre problemele reale și grave ale sistemului de sănătate numai atunci când au loc astfel de tragedii, iar după trecerea efectului emoțional, „uită” de ele și nu își reevaluează prioritățile politice pentru acest domeniu.

 

„Expresia <descurcă-te cum poți> este la ordinea zilei”

 

Sanitas le cere angajaților din Sănătate să își „unească vocile pentru a cere autorităților să se trezească la realitate și să facă ceea ce este absolut necesar pentru funcționarea normală a acestui domeniu”. Altfel, prin tăcerea noastră, susțin sindicaliștii, riscăm să devenim „complicii” guvernanților la distrugerea sistemului medical public din România.

Citește și Incendiu ATI, Neamț: Încă un pacient a decedat. Bilanțul urcă la 11 morți

Federația cere, în acest demers, și sprijinul societății civile. „Colegii noștri își fac datoria profesională zi de zi la locul de muncă, încercând să găsească soluții la problemele cu care se confruntă permanent: sunt disfuncționalități generate de lipsa de materiale, de personal, de circuite, de dotări tehnice și de proceduri. Din nefericire, expresia <descurcă-te cum poți> este la ordinea zilei în majoritatea instituțiilor medicale publice, iar efectele sunt resimțite în egală măsură de angajați, de pacienți și de familiile acestora”, se arată în comunicat.

 

„Acțiune a tăcerii, a doliului”, în Piața Victoriei

 

Sanitas acuză public „managementul defectuos și lipsa de coordonare a autorităților care răspund de buna funcționare a sistemului de sănătate, uzura fizică și morală avansată a infrastructurii tehnice, lipsa de resursă umană calificată din instituțiile sanitare, interesul scăzut pentru sănătatea și securitatea angajaților la locul de muncă, lipsa dotărilor medicale, formalismul și superficialitatea cu care sunt tratate instructajele periodice, respectarea protocoalelor și a procedurilor interne, insuficiența materialelor și echipamentelor medicale și de protecție”.

Federația anunță că întrerupe șirul protestelor planificate, iar marți, se va afla în Piața Victoriei „într-o acțiune a tăcerii, a doliului, a respectului față de toate victimele de până acum ale sistemului sanitar românesc aflat în paragină, fie că sunt pacienți ce nu au mai putut fi salvați, fie că sunt salariați din sistem care au pierdut lupta pentru supraviețuire”!

 

„Manifest pentru dreptul cetățeanului român la servicii publice de sănătate performante”

 

În același timp, Federația anunță că va lansa un „Manifest pentru dreptul cetățeanului român la servicii publice de sănătate performante”, la care invită să se alăture și alte organizații interesate.

În timpul unui incendiu produs sâmbătă la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț au murit 10 persoane, pacienți intubați, bolnavi de Covid 19. Unul dintre medicii care a încercat să-i salveze pe pacienți a suferit numeroase arsuri și a fost transportat pentru tratament la un spital din Belgia.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel