Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Salariul, principalul motiv pentru care românii pleacă din Italia în Germania, Anglia sau Olanda. "Până și italienii pleacă în alte țări"
WhatsApp
Comunitatea românilor din Italia este în scădere, principalul motiv identificat atât de autorități, cât și de cetățeni fiind nivelul salariilor încasate în Peninsulă.
Românii pleacă din Italia în țări precum Germania, Anglia sau Olanda (Foto: Freepik)

În ultimii ani, se poate observa o tendință semnificativă de migrație a românilor din Italia către Germania, Anglia și Olanda, iar salariul se dovedește a fi motivul principal în spatele acestei decizii.

Cu toate că Italia a fost mult timp o destinație preferată pentru muncitorii români, un număr în creștere alege să părăsească țara mediteraneeană pentru a căuta noi oportunități de muncă în alte țări precum Germania, Anglia, Olanda sau Danemarca.

Salariile mai ridicate oferite de angajatorii din aceste țări sunt factorul determinant pentru această schimbare. Mulți români, care în trecut s-au stabilit în Italia pentru diverse locuri de muncă, constată că veniturile mai mari din alte țări le permit să-și asigure un nivel de trai mai bun și să economisească mai mult.

Ce spun românii: "În Italia de 30 de ani nu s-au mărit salariile! / "Până și italienii pleacă în alte țări"

 

Mulți dintre cei care au postat comentarii la o știre care vorbește despre această situație, confirmă realitatea din statistici, exemplificând cu experiențele lor personale.  

"Este o decizie dificilă să părăsești o țară în care ai locuit și ai muncit ani de zile, dar când vine vorba de asigurarea unui viitor mai bun pentru familia ta, mulți aleg să plece", explică Elena Popescu, o româncă în vârstă de 34 de ani care recent și-a început munca în Germania. "Salariile mai mari și beneficiile sociale mai consistente au fost factorii cheie care m-au determinat să fac acest pas."

"În Italia de 30 de ani nu s-au mărit salariile! Până și italienii pleacă în alte țări", scrie un bărbat.

"Păi în Italia un salar de 1.200-1.400. În Germania 1.800-2.000, o diferență destul de mare", scrie altcineva.

"M-am intors cu copiii, deja adolescenți, soțul lucreaza in Elveția. Am sta 18 ani in Italia, nu mai e ce a fost. Am apucat lira, altă viață", este comentariul postat de o femeie. 

"Italia e cea mai săracă. Nu au italienii pentru ei ce sa mănânce dar să facă salari mai mari 7 euro la ora și munca 12-15 ore!!!!", scrie altcineva. 

"În Irlanda e mediu 2000 euro, dar mulți lucrează de la 2500 euro în sus. Și eu lucrez cu 3200 după taxe", comentează un alt bărbat.

"Eu am stat 15 ani, dar de 3 sunt în Germania. Alt salariu, într-adevăr", concluzionează o altă româncă. 

Ce spun statisticile

 

Statisticile arată că numărul de români care au emigrat din Italia în căutarea unor oportunități de muncă mai bine plătite a crescut cu aproximativ 20% în ultimul an. Această migrație semnificativă a generat discuții în rândul experților economici cu privire la impactul asupra economiei italiene, dar și la nevoia de a reevalua condițiile și salariile oferite pe piața muncii.

Despre acest fenomen a vorbit, în 2022, inclusiv ministrul muncii din Italia, Andrea Orlando, citat de publicaţia ''La Nazione''. Este nevoie, spunea acesta de o mărire salarială şi de revizuirea contractelor pentru că oamenii nu au cum să trăiască din câteva sute de euro pe lună.

"În ultimii ani salariul în Italia a rămas cam la fel, poate a și pierdut foarte mult faţă de alte state. În logistică un salariu mediu e de 1200, asistentele familiare de la 1000, 1200 maxim. Ca să înțelegeți, pasta, spaghete înainte le cumpărai cu 60, 75 de cenţi, acum a ajuns la 1,40. Aproape s-a dublat. și la carne a crescut cu 10-15 la sută", spunea, în 2022, Radu Nicolae, de la o asociație de români din Italia, pentru Știrile PROTV. 

Totuși, potrivit unui comunicat al Istat (Institutul naţional de statistică din Italia), peste 1 milion de români trăiesc oficial în Italia, cea mai numeroasă comunitate de migranți din această țară. Vezi aici detalii.

În prezent, Italia nu are oficial un salariu minim pe economie. Claudiu Stănășel, un român consilier local în Italia a explicat și de ce se întâmplă asta.

Cu toate că Italia rămâne o destinație atractivă pentru mulți români, exodul lor către alte țări europene evidențiază importanța echilibrului între ofertele de muncă și condițiile salariale pentru a menține o forță de muncă stabilă și motivată în țară.

 

-------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel