"Munca bună merită un salariu decent - este vorba doar de respect", susțineau reprezentanții partidului SPD, social-democrat de centru-stânga, în campania electorală din 2021.
Când partidul lui Olaf Scholz a intrat la guvernare ca cel mai mare partener în coaliție, una dintre promisiunile lor emblematice a fost creșterea salariului minim la 12 euro pe oră - o creștere majoră față de nivelul anterior de 10,45 euro. SPD și-a ținut promisiunea și, la 1 octombrie 2022, salariul minim de 12 euro pe oră a intrat în vigoare în Germania.
Cu toate acestea, la doar 18 luni mai târziu, se aud din nou voci de nemulțumire, deoarece partidele de stânga solicită o nouă creștere a salariilor pentru cei mai slab plătiți din Germania.
În prezent, mai mult de opt milioane de lucrători - reprezentând aproximativ 10% din populație - câștigă mai puțin de 14 euro pe oră în Germania.
Potrivit datelor Ministerului Muncii citate de The Local, aproximativ 8,4 milioane de persoane erau angajate cu un salariu orar mai mic de 14 euro în aprilie 2023, dintre care aproximativ 7,1 milioane în landurile vestice.
Proporția acestor lucrători este deosebit de mare în industria ospitalității, 65,8% dintre lucrătorii din cafenele, baruri și restaurante câștigând mai puțin de 14 euro pe oră. Potrivit celor mai recente date, 1,1 milioane de angajați din această industrie se aflau sub pragul de 14 euro.
În comerțul cu amănuntul, numărul lucrătorilor care câștigau sub 14 euro pe oră era și mai mare, de 1,6 milioane. Între timp, în sectorul serviciilor, 45% din cei aproximativ 1,46 milioane de lucrători se încadrau în această categorie.
Datele privind persoanele cu venituri mici au fost publicate ca răspuns la o întrebare parlamentară din partea partidului de stânga Linke și au fost prezentate pentru prima dată luni de Spiegel.
În urma unei majorări la începutul anului, salariul minim actual este stabilit la 12,41 euro. Cu toate acestea, 14 euro reprezintă un reper semnificativ, deoarece reprezintă 60% din salariul mediu din Germania. Potrivit unei directive UE, salariul minim național nu ar trebui să fie mai mic decât această cifră.
În lunile de care a avut nevoie SPD pentru a introduce salariul minim de 12 euro, o criză energetică provocată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei a dus la creșterea în spirală a prețurilor în Germania. În 2022, costul vieții a crescut cu un procent uluitor de 6,9% față de anul precedent, scăzând doar puțin la 5,9% în 2023.
Deși inflația a scăzut în ultimele luni, angajații se confruntă în continuare cu prețuri ale bunurilor de uz curent care, în unele cazuri, sunt duble față de cele de acum câțiva ani.
În același timp, incertitudinea economică i-a făcut pe angajatori să fie reticenți în ceea ce privește creșterea salariilor, iar cei care primesc salariul minim au avut parte doar de creșteri salariale modeste în ultimii ani.
Anul trecut, în iunie, comisia pentru salariul minim din Germania a propus o creștere de doar 41 de cenți în fiecare an pentru anul acesta și anul viitor, ceea ce ar duce salariul minim la 12,41 euro la începutul lunii ianuarie 2024 și la 12,82 euro în ianuarie 2025.
La momentul respectiv, decizia a fost descrisă ca fiind "scandaloasă" de către experții în domeniul muncii și sindicate, care au criticat faptul că această creștere minusculă ar însemna o reducere în termeni reali a salariilor pentru cei cu cele mai mici venituri.
De asemenea, au existat critici dure privind faptul că decizia Comisiei pentru salariul minim nu a fost luată în unanimitate.
De la stabilirea salariului minim legal în Germania, în 2005, o comisie numită Comisia pentru salariul minim (Mindestlohnkommission) este responsabilă pentru formularea de recomandări privind nivelul acestuia.
Această comisie este formată din trei reprezentanți ai angajatorilor și trei reprezentanți ai lucrătorilor, care votează modificările propuse, precum și din doi consilieri numiți de guvern, care nu au drept de vot.
La fiecare doi ani, comisia decide asupra ajustărilor salariului minim pentru următorii doi ani, iar aceste propuneri sunt apoi aprobate de guvern.
În mod controversat, cele mai recente propuneri ale Comisiei pentru salariul minim nu au fost aprobate în unanimitate, reprezentanții angajaților din cadrul comisiei susținând că au fost supuși la vot.
Acest lucru a dus recent la apeluri din partea co-liderului SPD, Saskia Esken, pentru ca regulile să fie schimbate astfel încât deciziile comisiei să poată fi luate doar prin consens.
Deși SPD nu a ajuns la o cifră unitară pentru următorii ani, numeroase voci din partid s-au pronunțat în favoarea unei creșteri semnificative pentru lucrătorii cu salarii mici.
Saskia Esken a descris creșterile actuale ca fiind "mult prea mici" și a declarat că următorul salariu minim "trebuie să fie cu siguranță suficient de mare pentru a se asigura că persoanele singure pot trăi din el fără a cădea în sărăcie dacă au un loc de muncă cu normă întreagă".
Mergând mai departe, Petra Köpping, principalul candidat SPD în Saxonia, a sugerat un salariu minim de cel puțin 15 euro pe oră.
Între timp, partidul de stânga Linke dorește ca guvernul să modifice legea astfel încât salariul minim național să nu poată scădea sub 60% din salariul mediu, care se ridică în prezent la 14 euro pe oră.
O directivă UE privind salarizarea echitabilă, care trebuie implementată în Germania până la 15 noiembrie 2024, sugerează că salariul minim ar trebui să fie stabilit la cel puțin 60% din salariul mediu, iar contractele colective de muncă ar trebui să acopere cel puțin 80% din forța de muncă.
--------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News