Evoluția economiei românești în al treilea trimestru al anului 2024 a fost sub așteptări, determinând economiștii să revizuiască prognozele de creștere pentru întregul an. PIB-ul României a stagnat în trimestrul trei față de perioada anterioară și a crescut cu doar 1,1% în termeni anuali, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Acest rezultat a fost sub estimările analiștilor, care anticipaseră o creștere trimestrială de 0,5-0,6% și anuală de 1,6-2%.
Ciprian Dascălu, economist-șef la BCR, a declarat că, în contextul noilor date și al lipsei detaliilor privind structura PIB-ului, banca a redus prognoza de creștere economică pentru 2024 la 0,8%, de la estimarea inițială de 1,9%. Dascălu a menționat că stagnarea consumului și impactul net al exporturilor ar putea fi factorii principali ai acestei performanțe slabe, deși impactul negativ al comerțului internațional pare mai moderat decât în trimestrul anterior.
Agricultura, afectată de secetă, a fost un alt factor de incertitudine, în timp ce investițiile susținute de cheltuielile publice în infrastructură au contribuit pozitiv.
Valentin Tătaru, macroeconomist la ING Bank România spune că o creștere de 1% este mai realistă decât prognoza anterioară de 1,3%, riscurile fiind orientate în jos. Tătaru a precizat că economia a avansat cu doar 0,9% în primele nouă luni, reflectând o activitate economică sub potențial.
Pentru 2025, estimările de creștere de 3% depind de politica fiscală, care ar putea influența semnificativ rezultatele.
Lucian Anghel, director general adjunct la Libra Internet Bank, și-a menținut o perspectivă rezervată, subliniind că, deși PIB-ul a crescut anual cu 1,1% în trimestrul trei, aceasta reprezintă doar o ușoară accelerare față de trimestrele anterioare.
El a mai spus că evoluțiile pozitive din comerț și o ușoară atenuare a deficitului comercial au susținut creșterea, dar industria a rămas în teritoriu negativ, iar sectorul serviciilor a pierdut teren. Prognoza băncii pentru 2024 rămâne la 1,2%, însă riscurile sunt semnificative și orientate în jos.
Datele INS arată că PIB-ul României nu a înregistrat modificări pe serie ajustată sezonier în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul anterior, iar față de același trimestru din 2023, s-a înregistrat o scădere de 0,2% pe aceeași serie.
Aceste rezultate subliniază provocările economice cu care se confruntă țara și accentuează necesitatea de ajustare a politicilor economice pentru a stimula o revenire mai robustă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News