Rubla rusă a scăzut vineri la cele mai jos nivel față de dolar și euro din aprilie 2022, depășind 90 de dolari pentru un euro, pe fondul unei crize de valută la Moscova și al vânzării de afaceri occidentale în Rusia.
Rubla s-a prăbușit cu 1,1% în raport cu dolarul american, până la 82,28 la ora 09.30, ora Moscovei, și a scăzut cu 1%, până la 90,06 față de euro.
Traderii au declarat că rubla se află sub presiune din cauza unui cocktail de probleme, inclusiv vânzarea de active occidentale către investitori interni, care a alimentat cererea de dolari, în timp ce prețurile mai mici la petrol din martie au redus veniturile din exporturi.
Rubla este a treia cea mai slabă monedă din lume, de la începutul anului până în prezent, după doar lira egipteană și peso-ul argentinian, potrivit calculelor Reuters. Până acum, rubla a avut cea mai proastă săptămână față de dolar din iulie 2022, potrivit calculelor Reuters.
Traderii au declarat însă că recenta creștere a prețurilor petrolului de la căderile din martie va susține probabil moneda în săptămânile viitoare. Rusia este al doilea mare exportator de petrol din lume, după Arabia Saudită.
Petrolul a scăzut la sfârșitul lunii martie, dar după turbulențele bancare din Occident și decizia OPEC+ de a reduce producția, acesta și-a revenit în ultimele zile.
Țițeiul Brent s-a tranzacționat până la 70 de dolari la sfârșitul lunii martie, dar ieri se tranzacționa la 85 de dolari.
Ministrul de finanțe Anton Siluanov a făcut o intervenție verbală joi, când a fost întrebat de televiziunea de stat despre scăderea rublei.
"Prețurile pentru energia noastră au crescut acum și acesta este un semnal că vor intra mai multe valute străine în țară. În consecință, acest lucru va duce la faptul că rata rublei va avea tendința de a se întări.", a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News