Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii din străinătate, somați să plătească CAS
WhatsApp
Dormiți liniștiți? ANAF-ul veghează! Vezi care va fi contribuția ta la bugetul sănătății.
Mai multe persoane aprind lumanari in memoria victimelor incendiului de la clubul COLECTIV din Bucuresti, in Piata Victoriei din Timisoara, duminica, 1 noiembrie 2015.

 

Potrivit noului Cod fiscal, intrat în vigoare  la 1 ianuarie 2016 toți românii trebuie să plătească o contribuție la sănătate chiar dacă nu realizează venituri.  Printre cei vizați de această măsură sunt mii de români care lucrează în străinătate fără contract, în construcții, agricultură, zileri, sezonieri, persoane care îngrijesc bătrâni sau fac menaj în case.


Sunt scutite de la plata CAS în România doar persoanele care fac dovada că au un card european de sănătate sau plătesc asigurări sociale în România sau într-o altă țară, membră UE. Pentru aceasta însă,  trebuie să depuneți acte doveditoare la ANAF, în localitățile de domiciliu. În caz contrar, veți primi decizii de impunere, iar termenul de plată este de 30 de zile, după care se trimit, acasă, somațiile de plată.


În cazul în care nu puteți face dovada că plătiți CAS în altă țară, va trebui să depuneți la sediile fiscale din localitatea de domiciliu formularul 604. Ulterior ANAF-ul va emite decizia de impunere. Veți plăti 5,5 la sută din valoarea salariului minim pe economie, adică în jur de 66 de lei pe lună. Plata se va face trimestrial.


Și ca să nu bateți drumul degeaba, pe lângă cozile de la ghișee, ANAF-ul va pregătit o surpriză! Veți plăti retroactiv contribuția pe ultimele 7 luni, adică aproximativ 100 de euro. Abia apoi, vi se va trimite impunerea trimestrială.


Pentru detalii suplimentare și eventuale sugestii despre această măsură, contestată de românii din străinătate, ANAF-ul a pus la dispoziție un număr de call-center: +4031 4039160.


Guvernul promitea la începutul anului că va revizui articolul prin care persoanele fără venituri sunt obligate la plata CAS: "Vom face pana la sfârșitul lunii ianuarie - inceputul lunii februarie o analiză in legatură cu sustenabilitatea acestui articol 180 atât din punct de vedere fiscal, cât și constitutional, pentru că si din punct de vedere constituțional se pune problema daca se respecta prin acest articol principiul justei asezari a sarcinii fiscale.” declara purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.


"In esență, articolul respectiv incearca să deschidă posibilitatea de a reintra in sistemul de sănătate a persoanelor care vor sa beneficieze de servicii de sanatate si prin aceasta sunt dispuse sa plateasca 6 luni in urma 5,5% din salariul minim. (...) Codul fiscal introducea o declaratie pe propria raspundere prin care spuneai ca nu ai venituri (...). Una este cand persoana intra in sistem de buna voie sau pentru ca sufera de anumita boala si vrea sa beneficieze de tratamentele sau de serviciile sistemului de sanatate si alta este de a cere imperativ unor persoane care nu au venituri, dar nici nu au nevoie de asistenta medicala si sa incepem sa ii vanam prin tara sa vedem daca chiar asa e. Acel lucru nu il vom face. Asta nu inseamna ca nu exista un caracter obligatoriu al contributiei la sanatate, pentru ca asa spune legea sanatatii.” mai spunea purtătorul de cuvânt al Guvernului.


Între timp, nu s-a întâmplat nimic. Articolul a rămas în vigoare, iar românii sunt vânați pentru plata contribuțiilor.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
pixel