Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii din diaspora, prioritari la ghișeele instituțiilor publice
WhatsApp
PNL începe campania în diaspora. Alina Gorghiu vrea ca o dată pe an, în august, românii din afară să aibă prioritate la ghișeele din țară.

Într-un interviu acordat în EXCLUSIVITATE pentru stiridiaspora.com, Co-președintele PNL Alina Gorghiu vorbește despre curățenia din partid, inclusiv în rândurile celor care vor reprezenta diaspora în Parlament.

 

Alina Gorghiu a vorbit, în premieră, și despre o inițiativă legislativă nouă pentru diaspora: ”Vrem să propunem prin lege ca o săptămână pe an, în luna august, instituțiile publice să deservească cu prioritate cetățenii români cu domiciliul în străinătate. Vorbim despre primării, administrații financiare, vamă, servicii deconcentrate din subordinea prefecturilor. Știm că mulți români când vin în țară sunt presați să rezolve în scurt timp tot felul de probleme administrative și vrem să le ușurăm situația. ”

 

De asemenea, șefa liberalilor a făcut câteva precizări legate de subiecte fierbinți pentru românii de pretutindeni, cum ar votul prin corespondență, Consiliul Diasporei și exodul specialiștilor români peste hotare.

 

Iată interviul integral:


Legea votului prin corespondență destinată românilor din diaspora a fost promulgată de Președinte. Din păcate, ea se aplica doar în cazul alegerilor parlamentare și nu în cazul prezidențialelor. Este un pas înainte dar procesul nu este unul definitiv. De ce s-a ales această variantă de mijloc și de ce PNL a susținut-o?

 

Sunt de acord cu analiza dumneavoastră în care spuneți că această lege este un pas înainte și pot să vă asigur că PNL nu se va mulțumi cu atât. Cât de curând, vom iniția un proiect legislativ prin care să extindem aplicarea acestui sistem și la alegerile prezidențiale. Am susținut acest proiect de lege pentru că alegerile parlamentare sunt mult mai aproape decât cele prezidențiale și era important să avem un cadru legal în care românii din afara granițelor să poată vota.

 

Majoritatea politică din jurul PSD s-a opus din răsputeri votului prin corespondență și  a făcut acest pas în spate doar la presiunea PNL și a societății civile. Vă reamintesc că susținerea votului prin corespondență a fost unul dintre cele mai importante teme politice ale Partidului Național Liberal în acest an. Am vorbit despre acest subiect de la tribuna Parlamentului, în emisiuni și conferințe de presă, atât la București, cât și în fiecare județ al țării. Am depus o moțiune de cenzură împotriva fostului guvern iar parlamentarii liberali au făcut grevă japoneză pentru a protesta împotriva PSD și aliaților săi care nu au dorit niciodată adoptarea legii votului prin corespondență.

 

Dacă ne referim la alegerile parlamentare ce își propune PNL pentru românii din afara granițelor? Ce persoane vor ocupa aceste locuri 2 de senatori și 4 de deputați? Vor fi aleși și promovați reprezentanți din diaspora sau vor fi nominalizări din țară pentru acestea? Ce strategie are partidul acum?

 

Ne dorim oameni valoroși, cu o bună reputație morală și profesională iar acest criteriu de selecție li se va aplica tuturor candidaților noștri, nu numai celor care vor reprezenta diaspora în Parlament. Vom propune românilor din diaspora oameni cu inițiativă, activi, capabili de dialog cu cetățenii noștri de pe toate meridianele globului. Strategia PNL este de a-și reîmprospăta cadrele și de a veni în fața cetățenilor cu oameni noi. Românii, fie din țară, fie din afara granițelor vor o schimbare profundă în politica românească iar așteptările cele mai mari sunt de la PNL. Noi am fost mereu un partid capabil să se reinventeze, să se modernizeze, să promoveze oameni noi. Nu știu exact cine vor fi candidații care vor reprezenta diaspora, dar știu că vor fi oameni care să facă o altfel de politică. 


Ce proiecte concrete aveți pentru românii din afară? Incercați să sprijiniți identitatea culturală a românilor? Puteți nominaliza un proiect de lege pe care îl pregatiți pentru aceștia? PSD a promovat în Guvernul Ponta ideea unui Congres al Diasporei, organizat și susținut sub egida Parlamentului Romaniei. Ce va face acum PNL?

 

Există în politica românească multe inițiative privind diaspora, dar majoritatea nu au în spate o viziune, o strategie privind diaspora pentru următoarele decenii. Inițiativa PSD pe care ați amintit-o era un simplu artificiu pentru a mai repara imaginea extrem de proastă a PSD în diaspora după ultimele alegeri prezidențiale. În definitiv, nu poți fi credibil cu inițiative de acest gen dacă le negi românilor din afara granițelor dreptul elementar într-o democrație, dreptul la vot.

 

Concret, PNL are în plan o inițiativă legislativă pentru diaspora care ar ajuta în relația românilor din străinătate cu birocrația românească. Vrem să propunem prin lege ca o săptămână pe an, în luna august, instituțiile publice să deservească cu prioritate cetățenii români cu domiciliul în străinătate. Vorbim despre primării, administrații financiare, vamă, servicii deconcentrate din subordinea prefecturilor. Știm că mulți români când vin în țară sunt presați să rezolve în scurt timp tot felul de probleme administrative și vrem să le ușurăm situația.

 

Pe de altă parte, e nevoie de o viziune pentru diaspora, de o strategie cu obiective clare, cu alocări de resurse și caledar de acțiuni. Celor care vor fi candidații PNL pentru diaspora le va reveni sarcina de a crea acest plan de măsuri împreună cu organizațiile românilor din afara granițelor. Pot să vă spun, însă, că una dintre prioritățile noastre este să le oferim tinerilor români care trăiesc peste hotare posibilitatea de a învăța în limba română.

 

Cred că este nevoie de o reuniune a diasporei la București, dar nu ca un simplu exercițiu de imagine, ci ca un forum care să lucreze eficient pentru strângerea legăturilor dintre România și cetățenii săi din alte zone ale lumii. De asemenea, cred că noi, liderii politici, indiferent de culoarea politică, trebuie să avem o agendă de consultări cu diaspora. Eu, personal, am participat la numeroase întâlniri de acest gen în vizitele externe din acest an și pot spune că întâlnirile cu românii din diaspora nu au fost doar emoționante, ci și extrem de utile.     

 

Pe cine va susține PNL în Consiliul Diasporei, un proiect susținut și promovat de președintele Iohannis?

 

Nu vă pot da nume astăzi pentru acest organism, dar urmărim cu interes orice manifestare a organizațiilor diasporei. Apariția unor organisme asociative ale românilor din diaspora este un fenomen benefic atât pentru românii de peste hotare, cât și pentru noi, cei din țară, care dorim un dialog cât mai bine structurat. Este foarte important ca aceste organizații să dezbată intens și să propună soluții de consolidare a legăturii României cu cetățenii ei de pretutindeni. 

 

Cum vedeți activitatea organizațiilor partidului din diaspora?

 

Sunt organizații care funcționează bine, dar există și altele care nu performează suficient. Am spus-o mereu în fața colegilor mei că diaspora reprezintă o resursă politică uriașă pentru PNL și o șansă pentru România. Românii din afară sunt oameni exigenți, vor schimbări reale, profunde. Aceștia sunt oamenii care au susținut permanent, după 1990, forțele politice de dreapta. Cred că nu greșesc dacă afirm că diaspora este un aliat natural al Partidului Național Liberal pentru că avem un obiectiv comun: o Românie prosperă cu o  democrație autentică, în care românii din afara granițelor să se poată întoarce definitiv, într-o bună zi.

 

Am încredere în  colegii mei din organizațiile diasporei că vor reuși să performeze la următoarele alegeri. După momentul electoral, vom face o analiză minuțioasă a rezultatelor fiecărei filiale a partidului, care va include, bineînțeles, și filialele PNL din afara țării. Le-am spus colegilor mei din PNL că votul din diaspora poate fi hotărâtor în stabilirea câștigătorului alegerilor parlamentare de la anul, la fel cum au cântărit decisiv în victoria candidatului nostru de la alegerile prezidențiale. Depinde de noi, cei din PNL, să mobilizăm cât mai bine acest electorat care vrea o schimbare rapidă și profundă României.  

 

Diaspora s-a dovedit încă o dată unul dintre cei mai mari investitori în economia românească. Acest lucru înseamnă că românii din afara vor plăti pentru majorările de pensii și salarii, ”moștenire” a Guvernului Ponta?

 

Dacă guvernul Ponta ar mai fi fost la putere, un derapaj economic al României devenea din ce in ce mai probabil. Politicile populiste nu pot fi susținute la nesfârșit, fără ca economia să sufere, dar dl Ponta nu era deloc sensibil la legile economiei. Ar fi nedrept să dăm toată vina pe fostul premier. Populismul ca mod de a guverna și de a face politică nu s-a inventat în România și nici nu se va sfârși cu Victor Ponta. Este o marcă înregistrată a partidelor de stânga. Nu întâmplător, majoritatea masurilor populiste din ultimii 25 de ani au fost luate de guvernările PSD.

 

Noul guvern de la București este format din profesioniști care nu au o miză politică imediată și care vor cântări mult mai bine măsurile luate în domeniul economic și social. Personal, consider că sunt oameni în România care au dificultăți și care trebuie ajutați iar politicile sociale trebuie orientate către aceștia. Din păcate, în România alocările bugetare se fac nediferențiat, fără criterii de performanță și fără studiu de impact. Sper că noul guvern va schimba această abordare iar declarațiile domnului Cioloș privind nevoia de performanță în administrația publică sunt un prim pas îmbucurător. 

 

Dacă la început plecau ”căpșunarii” acum din ce în ce mai mulți specialiști pleacă să lucreze în afara țării. Suntem în criză de medici, ingineri, profesori, etc. Ce măsuri va lua noul Guvern tehnocrat?

 

Nu există soluții miraculoase. Pe termen scurt, acest fenomen nu poate fi stopat: oamenii vor pleca să lucreze afară dacă acolo pot câștiga mult mai mult decât în România. Noi, în țară, avem câteva lucruri clare de făcut. Trebuie să stimulăm economia, să realizăm creșteri anuale de peste 4% pentru o lungă perioadă de timp. Pentru a realiza acest lucru, avem nevoie ca toate motoarele economiei să funcționeze la turație maximă. Avem nevoie să deblocăm investițiile publice, cu precădere în zona infrastructurii. Acestea s-au prăbușit în timpul guvernării Ponta, pentru că fostul premier și PSD au amputat bugetul de investiții pentru a acorda diverse măriri salariale. Avem nevoie de o absorbție mult mai mare a fondurilor europene, care, accesate în totalitate și utilizate în proiecte cu impact real în viața comunităților, pot asigura dezvoltarea României pentru multe generații de acum înainte.

 

Nu este suficient să avem creștere economică, trebuie să fim atenți la buna cheltuire a banilor publici. Nu mai trebuie să investim în proiecte nerealiste, trebuie să ne concentrăm pe infrastructură, educație și sistemul de sănătate. De asemenea, trebuie să reformăm administrația prin reducerea birocrației, depolitizare și atragerea de specialiști. V-am creionat câteva direcții de acțiune pe care eu și colegii mei din PNL le considerăm priorități ale României. Dacă vom merge pe acest drum de creștere economică, disciplină bugetară și investiții masive în străzi, școli și spitale, România va ajunge într-un timp rezonabil un loc în care merită să trăiești. Cred că atunci oamenii nu vor mai pleca din țară și cred că mulți din cei stabiliți în afara României se vor întoarce acasă.  

 

Aveți un mesaj pentru românii din diaspora?


Vă mulțumesc pentru că mi-ați oferit ocazia de a vă transmite câteva din gândurile mele. Suntem la puțin timp după Ziua Națională, dar niciodată nu e prea târziu să spunem din toată inima ”La mulți ani, România!”. Știu că dumneavoastră, cei din diasporă, aveți o legătură profundă cu țara, știu că purtați România în suflet. Dumneavoastră aveți ceva în plus față de noi cei de acasă, dorul de țară iar acest sentiment nu se poate șterge niciodată. Acum, când am sărbătorit Ziua Națională și când ne îndreptăm cu pași grăbiți spre sărbătorile de iarnă, vă transmit salutul nostru, al celor din țară, toate gândurile noastre bune și credința într-un destin mai bun pentru toți românii. La multi ani, România! La mulți ani tuturor românilor!  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel