Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii de pretutindeni, uniți în cadrul unui festival
WhatsApp
S-a deschis la Bucureşti Festivalul Culturii Românilor de Pretutindeni iniţiat de Administraţia Prezidenţială şi organizat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutul Cultural Român şi Uniunea Artiştilor Plastici din România.

Intenţia acestui Festival este de a aduce împreună artişti români din mai multe domenii de creaţie şi de a crea comunităţi care să celebreze cultura română indiferent pe ce meleaguri trăiesc creatorii.

Printre manifestările Festivalului se afla expoziţii de artă, grafică, fotografie şi carte, dezbateri, concerte, proiecţii de film şi piese de teatru.

Programul ultimelor zile de festival

Vineri, 25 mai

La ora 19:00, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” , întâlnim proiecţia filmului artistic “Francesca”, de Bobby Păunescu. Filmul, în interpretarea Monicăi Bârlădeanu, prezintă năzuinţele unei românce care îşi doreşte să emigreze în Italia. Realizatorul Bobby Păunescu va fi prezent la proiecţie pentru a dialoga cu participanţii despre motivele şi aşteptările românilor care se gândesc să emigreze.

Sâmbătă, 26 mai

Ziua de sâmbătă, 26 mai, debutează la ora 11:00, la Clubul Ţăranului (Str. Monetăriei nr. 3) cu un concert al ansamblului folcloric “Dor basarabean” din Utkonosovka, Ucraina. La finalul zilei, la ora 19:00, în Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României (Str. Știrbei Vodă nr. 1-3) reputatul violonist de muzică jazz Florin Niculescu, român stabilit în Franţa, va oferi un concert extraordinar de muzică tradiţională românească, în interpretare modernă şi de jazz.

Duminică, 27 mai

După amiaza zilei de duminică, 27 mai, la ora 17:30, pe Esplanada Teatrului Național București (Bd. Nicolae Bălcescu 2) va avea loc un concert spectacol de muzică electronică și folk-rock, cu tulnice, drâmbe și fluiere al trupei ForiMan, care va aduce, într-o interpretare modernă, sunetul buciumului Carpaţilor în mijlocul Bucureştiului. Seara se va încheia tot la Teatrul Național București, la ora 19:30, cu piesa de teatru a lui Matei Vişniec, român stabilit în Franţa, „Angajare de clovn“, în regia lui Ion Caramitru.

Luni, 28 mai

Ultima zi a Festivalului, debutează la ora 15:00 cu vernisajul unei expoziţii de grafică şi foto-video a românilor din ţară şi din străinătate, intitulată “Alb-Negru“, găzduita la Galeria Galateca (Str. C. A. Rosetti nr. 2-4). În încheierea ultimei zile de Festival, pe 28 mai, la ora 17:30, Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38) va găzdui sesiunea de închidere printr-o expoziție de pictură și carte, “Semn pentru IDENTITATE”, în care un număr de autori şi editori români din străinătate îşi vor prezenta lucrările.

În acest An Centenar al Marii Uniri, prima ediţie a acestui Festival al Culturii Românilor de Pretutindeni îşi doreşte să fie o ocazie care să unească românii între ei, indiferent unde trăiesc şi ce creează. Vă invităm să descoperiţi artişti români de aici şi de acolo şi aşteptăm propunerile şi implicare a cât mai multor români în ediţiile de anul viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel