Evenimentul, în două etape, a început cu o conferinţă de presă, la sediul Ministerului francez al Culturii, urmată de prezentarea jocului şi un concert susţinut de cunoscutul artist român, Keo, în Sala Bizantină a Ambasadei României la Paris. La eveniment au mai asistat preşedinta Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, preşedintele Institutului francez, Pierre Buhler, Comisarul general francez al Sezonului România-Franţa 2019, Jean-Jacques Garnier, ambasadori francofoni, reprezentanţi din conducerea Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), profesori, cercetători, membri ai comunităţii româneşti din Franţa.
Ministrul Riester a salutat realizarea acestui proiect în cadrul Sezonului România-Franţa 2019 şi în timpul Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, apreciind că jocul este o reflectare a dinamismului creativ şi a sinergiilor dintre cele două ţări.
La rândul său, ambasadorul Luca Niculescu şi-a exprimat satisfacţia faţă de succesul pe care îl are Sezonul România-Franţa 2019 şi a subliniat că "ROMANICA" este un exemplu de idei care fac să crească interesul reciproc pentru cunoaştere, care scot în evidenţă puncte comune şi creează noi legături. A exemplificat cu scriitorul originar din România, Tristan Tzara, care este, în egală măsură, unul dintre fondatorii mişcării Dada şi ai Institutului de Studii Occitane, creat în 1945.
Totodată, în contextul sărbătoririi Zilei Internaţionale a Francofoniei, a arătat că asocierea României la realizarea jocului este cu atât mai naturală cu cât această iniţiativă este menită să evidenţieze diversitatea şi bogăţia limbilor şi culturilor francofone. A mai reamintit de statutul privilegiat al ţării noastre, de "stat-far" al francofoniei în Europa Centrală şi de Est, reafirmat prin vizita de săptămâna trecută la Bucureşti a noului secretar general al Francofoniei, Louise Mushikiwabo, prima sa vizită într-o o ţară membră a OIF.â
Jocul "ROMANICA" este un proiect video digital realizat la iniţiativa Delegaţiei Generale pentru limba franceză şi limbile din Franţa (din cadrul Ministerului francez al Culturii), în parteneriat cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF) şi cu Asociaţia pentru promovarea intercomprehensiunii la distanţă (APICAD).
Obiectivul jocului este de a promova limbile latine şi conceptul de intercomprehensiune, o formă de comunicare plurilingvă, în care toată lumea înţelege limba celuilalt, şi se exprimă în limba sa, generând astfel dezvoltarea bagajului de cunoştinţe ale ambelor părţi.
Realizat împreună cu un studio francez de specialitate, jocul este o aplicaţie gratuită pentru telefoane mobile şi tablete, la care a lucrat o echipă pedagogică din partea APICAD, coordonată de Doina Spiţă, reputat profesor universitar din Iaşi.
Platforma digitală "ROMANICA" este o premieră în domeniu, înglobând opt limbi latine: română, franceză, italiană, spaniolă, portugheză, catalană, occitană şi corsicană. Utilizatorii sunt invitaţi să se familiarizeze cu termeni din aceste limbi, printr-o metodologie care reflectă asemănările dintre cuvinte. De asemenea, jocul oferă utilizatorilor informaţii cu privire la cultura, geografia, istoria, arta culinară şi tradiţiile statelor vizate.
Jocul video poate fi descărcat gratuit de pe platformele Apple App Store şi Google Play.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News