Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România și alte patru ţări cer Comisiei Europene reintroducerea taxelor vamale pentru produsele agricole din Ucraina
WhatsApp
Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, cinci ţări, între care şi România, au solicitat reintroducerea taxelor vamale pentru produsele agricole din Ucraina. 

După Polonia şi Ungaria, şi Slovacia a anunţat astăzi interzicerea exporturilor de cereale şi alte produse agricole din Ucraina. Afluxul acestor produse ieftine ajunse pe pieţele din Europa Centrală a provocat nemulţumirea fermierilor locali, care s-au plâns că nu pot face faţă concurenţei ucrainenilor.

După invazia rusească, Uniunea Europeană a eliminat taxele vamale pentru cerealele din Ucraina, în ideea de a le facilita transportul spre Africa şi Orientul Mijlociu. Însă aceste cereale au ajuns să inunde pieţele din Polonia, România şi alte ţări din UE care trebuiau să fie doar rute de tranzit. Fermierii polonezi au organizat săptămâna aceasta noi proteste la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, însă poliţia i-a împiedicat să blocheze liniile de cale ferată, transmite Reuters

Ministrul ucrainean al agriculturii va încerca astăzi la Varşovia să obţină din partea autorităţilor poloneze reluarea tranzitului de produse alimentare ucrainene prin Polonia.

Cinci țări, inclusiv România, schimbă foaia în privința mărfurilr ucrainene

 

Nikola Solski a susţinut că acesta ar fi un prim pas în discuţiile cu Polonia, care a decis, ca de altfel şi Ungaria, să interzică importurile de cereale şi alimente din Ucraina. Cele două ţări au argumentat că o mare parte din aceste produse rămân pe pieţele lor, provocând scăderea preţurilor şi afectându-i pe producătorii locali. Între timp, şi Slovacia a anunţat astăzi că va opri temporar importul de cereale şi alte produse agricole din Ucraina.

Comisia Europeană a criticat deja deciziile luate de autorităţile de la Varşovia şi Budapesta, iar un reprezentant al forului european a declarat pentru Reuters că problema urmează să fie abordată la Bruxelles săptămâna aceasta. După discuţiile de la Varşovia, ministrul ucrainean al agriculturii va veni miercuri în România, iar joi se va deplasa în Slovacia.

Şi în aceste două ţări afluxul de cereale ieftine din Ucraina a provocat nemulţumirea fermierilor, mai ales că ei nu au obţinut compensaţiile pe care le doreau de la Comisia Europeană, inforează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel