Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România se pregătește pentru Schengenul Digital: „Vom ajuta în primul rând cetățenii, dar și întreprinderile”
WhatsApp
România se pregătește să intre în era Schengenului digital în următorii trei ani, o tranziție semnificativă care va implica digitalizarea documentelor și interoperabilitatea sistemelor online. 
România se pregătește pentru Schengenul Digital: „Vom ajuta în primul rând cetățenii, dar și întreprinderile” / Sursa - pixabay.com

Această schimbare aduce cu sine avantaje majore, cu impact atât asupra cetățenilor, cât și asupra afacerilor, într-un context în care tot mai multe activități se desfășoară online.

Ivars Ijabs, europarlamentar și un susținător activ al transformărilor digitale în cadrul Uniunii Europene, a subliniat importanța finalizării aspectelor legate de Schengenul fizic, inclusiv aderarea României și Bulgariei la zona euro.

„În primul rând, cred că trebuie să finalizăm aspectele legate de Schengenul fizic, inclusiv prin acceptarea României şi Bulgariei ca membri ai zonei euro, deoarece acesta este un spaţiu de libertate, dar în termeni digitali cred că este cel mai important ca toate actele care au fost create în toate statele membre pentru serviciile care au fost furnizate sau care sunt furnizate online, cum ar fi serviciile vamale, dar şi serviciile de plată a parcării în altă ţară, să fie intraoperabile între statele membre.”, declară acesta.

 

Schengenul Digital

 

Cu toate acestea, accentul principal s-a pus pe realizarea Schengenului digital și pe facilitarea dialogului între sistemele de servicii publice din cele 27 de state membre.

"În momentul de faţă, din păcate, încă avem 27 de sisteme de servicii publice care nu vorbesc întotdeauna între ele. Vreau să spun că trebuie să le facem să vorbească între ele, în special acele sisteme care au fost construite cu bani europeni, care folosesc fonduri europene", a subliniat Ivars Ijabs în cadrul emisiunii Be EU, de la Antena 3 CNN.

Practic, obiectivul major al tranziției este asigurarea interoperabilității între diferitele servicii digitale oferite de statele membre, inclusiv cele finanțate cu fonduri europene. Ijabs a evidențiat nevoia de conectare a acestor sisteme digitale, cu un accent deosebit pe cele care facilitează servicii publice esențiale, cum ar fi serviciile vamale sau de plată a parcării în țări străine.

 

România va contribui la facilitarea vieții cetățenilor prin simplificarea și accelerarea proceselor online

 

"Vom ajuta în primul rând cetățenii, dar și întreprinderile, pentru că știm cu toții că afacerile se fac foarte des online și, de asemenea, folosesc acele servicii oferite de autoritățile publice", a adăugat europarlamentarul.

Prin adoptarea Schengenului digital, România va contribui la facilitarea vieții cetățenilor prin simplificarea și accelerarea proceselor online. De asemenea, această inițiativă va sprijini mediul de afaceri, permițând companiilor să beneficieze de servicii publice digitale într-un mod coerent și eficient în întregul spațiu european. Implementarea acestei tranziții va implica eforturi comune la nivelul Uniunii Europene pentru a construi un cadru digital armonizat, consolidând astfel beneficiile unei Europă digitale și conectate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel