Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, luni, la Paris, scurte discuţii cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cu omologul suedez, Tobias Billstrom, în marja Conferinţei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.
"Onorat să am o discuţie scurtă cu preşedintele Emmanuel Macron în marja Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova de la Paris. Am mulţumit pentru sprijinul puternic al Franţei pentru aderarea României la Schengen", a scris Aurescu, pe Twitter.
El a menţionat că a discutat şi cu ministrul de Externe al Suediei, Tobias Billstrom, despre aderarea României la spaţiul de liberă circulaţie
"Am continuat dialogul cu privire la aderarea României la Schengen. Am mulţumit pentru sprijinul Guvernului Suediei şi am convenit să rămânem în contact în perioada următoare", a transmis ministrul, pe Twitter.
Bogdan Aurescu a coprezidat luni, la Paris, cea de-a treia Conferinţă ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. Acest instrument permanent de sprijin a fost creat la iniţiativa miniştrilor de Externe ai României, Germaniei şi Franţei în primăvara acestui an pentru a mobiliza contribuţiile financiare ale comunităţii internaţionale şi pentru a sprijini reformele necesare pentru aderarea Chişinăului la UE, potrivit Agerpres.
Parlamentarul PNL Pavel Popescu amenință că dacă România nu va fi primită în spațiul Schengen își va dedica ultimii doi ani de mandat pentru a încurca activitatea firmelor austriece și olandeze prezente pe piața locală.
"Refuz să iau în considerare un eșec al aderării României la spațiul Schengen până la sfârșitul anului. Sau scenariul amânării până la un alt moment "potrivit". Două tări se opun momentan: Olanda și Austria. Cu mențiunea că premierul Olandei se agită mult zilele acestea cu telefoane, pentru a lărgi și mai mult clubul celor două țări pline de ifose, care ar intra în sevraj instant fără supradozele zilnice de gaz rusesc și cocaină columbiană.
Nu voi comenta înainte de 8 decembrie ce a făcut sau ce nu a făcut România de a ajuns în situația aceasta. Dar dacă (Doamne ferește) România nu intră în Schengen până la sfărșitul anului vă spun ce voi face eu, un simplu parlamentar: îmi voi dedica ultimii doi ani din acest mandat pentru legislație și activitate politică ce vor viza în mod direct firmele și interesele austriece (rusești la bază) și olandeze prezente în România.
Desigur, mulți pot ironiza această postare. Au mai făcut-o și în 2019, atunci când am anunțat în Reuters (și PNL nu era la putere) că voi bloca investițiile chineze în România pe domenii strategice. M-am ținut de cuvânt.De data aceasta va fi puțin diferit pentru că nu sunt singur. O bună parte din colegii de generația mea din Parlament sunt gata să mi se alăture.
Știu că ambasadorii celor două țări vor trimite această postare "acasă, în centrală". Și bine fac. Pentru că nu e o vreo amenințare politică, ci doar o promisiune fermă că unii dintre noi, care nu am bagat mâna în 'borcanul cu miere' cu aceste firme pentru că ne iubim țara, ne-am cam săturat.
P.S. Nu accept sfaturi de diplomație până în 8 decembrie. Eu sunt votat politic, nu sunt diplomat", scrie Popescu pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News