Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România adoptă salariul minim european, începând din toamnă. Guvernul a aprobat legea
WhatsApp
România adoptă, începând din această toamnă, salariul minim european.
România adoptă salariul minim european (Foto: Freepik)

Guvernul a aprobat Legea privind stabilirea salariilor minime europene, asigurând implementarea Directivei (UE) 2022/2041 din 19 octombrie 2022 a Parlamentului European și a Consiliului referitoare la salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, conform anunțului Ministerului Muncii. Proiectul de lege va fi prezentat Parlamentului României pentru adoptare în regim de urgență. Conform legislației europene, statele membre trebuie să finalizeze transpunerea Directivei UE privind salariul minim adecvat în acest an și să aplice normele începând cu 15 noiembrie.

„Astăzi introducem salariul minim european în România, în acord cu directiva europeană și după consultări cu partenerii sociali. Scopul este protejarea puterii de cumpărare”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern în care a fost aprobat proiectul. Guvernul României trebuie să respecte normele europene pentru a îndeplini Jalonul 392 din PNRR.

Formula salariului minim european prevede ca acesta să fie de cel puțin 50% din salariul mediu

 

Începând cu 1 iulie, salariul minim se va majora de la 3300 de lei la 3700 de lei, beneficii de care vor avea parte 1,8 milioane de angajați, conform premierului.

Proporția salariului de bază minim brut garantat în plată trebuie să fie între 50% și 52% din câștigul salarial mediu brut, criteriu care va fi îndeplinit odată cu majorarea de la 1 iulie. Criteriile pentru stabilirea și actualizarea salariului minim brut garantat vor include puterea de cumpărare a salariului minim, nivelul general al salariilor și distribuția acestora, rata de creștere a salariilor și productivitatea.

Actualmente, salariul minim brut din România este de 3300 lei, iar Guvernul a aprobat majorarea acestuia la 3700 de lei începând cu 1 iulie 2024. Proiectul de ordonanță de urgență adoptat la începutul lunii majorează salariul minim la 3700 lei lunar de la 1 iulie 2024, față de 3300 lei în prezent. Formula salariului minim european, care prevede ca acesta să fie cel puțin 50% din salariul mediu, va fi respectată începând cu 1 iulie, având în vedere că câștigul salarial luat în calcul la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7567 lei.

Guvernul României trebuie să se ocupe de această problemă pentru a îndeplini Jalonul 392 din PNRR – Intrarea în vigoare a actului care reglementează noul sistem de stabilire a salariului minim, aferent Reformei 5 – Componenta 13. Reforme sociale.

Cum va fi stabilit salariul minim brut garantat în plată

 

Conform Planului Național de Redresare și Reziliență, salariul minim brut garantat în plată va fi stabilit printr-un mecanism obiectiv, în linie cu Directiva privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Reforma prevede instituirea unui mecanism nou și a unei formule noi pentru stabilirea nivelului salariului minim, în consultare cu partenerii sociali și în concordanță cu acțiunile Uniunii.

Directiva prevede crearea unui mecanism pentru determinarea salariului minim brut garantat, implicând proceduri pentru stabilirea și actualizarea acestuia, bazate pe criterii obiective care să asigure un nivel de trai decent, reducerea sărăciei în rândul angajaților și promovarea coeziunii sociale și a convergenței sociale.

Conform proiectului, criteriile pentru stabilirea și actualizarea salariului minim brut garantat includ puterea de cumpărare a salariului minim, costul vieții, nivelul general al salariilor și distribuția acestora, rata de creștere a salariilor și evoluția productivității naționale pe termen lung.

Salariul minim brut garantat se stabilește prin hotărâre a Guvernului, după consultarea confederațiilor sindicale și patronale reprezentative, cu actualizare anuală. Dacă programul normal de muncă este sub 8 ore pe zi, salariul minim brut orar se calculează raportat la numărul mediu de ore lunar conform programului legal de lucru aprobat.

Autoritățile trebuie să monitorizeze evoluția salariului minim brut garantat, folosind nivelul de referință de 50%-52% din câștigul salarial mediu brut pentru evaluarea adecvării.

Salariul minim brut garantat stabilit prin hotărârea Guvernului se aplică pentru un salariat pe o perioadă maximă de 24 de luni de la încheierea contractului individual de muncă. După această perioadă, salariatul trebuie să fie plătit cu un salariu de bază superior salariului minim brut garantat, fără a diminua valoarea netă anterioară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel