Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România, a doua cea mai mare rată a inflației din UE
WhatsApp
Belgia și România sunt ţările cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei din blocul comunitar, în luna iunie. 
Prețurile alimentelor, o problemă pentru mulți români (Sursa foto: Freepik)

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a fost de 2,6% în iunie 2024, în scădere de la 2,7% în mai, arată datele Eurostat, biroul statistic al UE. Cu un an înainte, rata era de 6,4%. România a înregistrat în iunie a doua cea mai mare rată a inflației după Belgia, după cinci luni la rând în care a fost ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar

Cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Finlanda (0,5%), Italia (0,9%) și Lituania (1,0%). Cele mai ridicate rate anuale au fost înregistrate în Belgia (5,4%), România (5,3%), Spania și Ungaria (ambele 3,6%). Comparativ cu mai 2024, inflația anuală a scăzut în șaptesprezece state membre, a rămas stabilă într-unul și a crescut în nouă.

În luna iunie 2024, cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației din zona euro a venit din partea serviciilor (+1,84 puncte procentuale, pp), urmată de alimente, alcool și tutun (+0,48 pp), bunuri industriale neenergetice (+0,17 pp) și energie (+0,02 pp), arată datele Eurostat citate de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
pixel