După ce erau obţinute permisele în ţara africană, acestea erau preschimbate cu permise de conducere româneşti, autentice.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, persoanele vizate de anchetă sunt suspectate de săvârşirea infracţiunilor de aderare la un grup infracţional organizat, instigare la fals intelectual, participaţie improprie la fals intelectual, dare de mită, instigare la dare de mită, participaţie improprie la acces ilegal la un sistem informatic, participaţie improprie la fals informatic, uz de fals şi complicitate la uz de fals.
În cauză, s-a reţinut faptul că o parte dintre membrii grupării se ocupau de intermedierea obţinerii permiselor de conducere, fără îndeplinirea condiţiilor legale, pe numele unor cetăţeni români, de autorităţile competente dintr-o ţară africană, iar o altă parte derulau activităţi de recrutare a persoanelor, cetăţeni români, interesaţi de obţinerea frauduloasă a unor asemenea înscrisuri.
Prin aceste manopere dolosive, cetăţeni români care nu aveau competenţele necesare pentru a dobândi în mod legal, pe teritoriul României, dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, au obţinut permis de conducere pentru diverse categorii, inclusiv C, D sau E.
Pentru realizarea acestei activităţi infracţionale, persoanele interesate de dobândirea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice puneau la dispoziţia membrilor grupării datele lor personale, o fotografie tip buletin (sau după caz se lăsau fotografiate de membrii grupării cu un cearceaf alb sau cu un perete alb în spate), un specimen de semnătură, precum şi diferite sume de bani, de regulă cuprinse între 2.000 şi 3.000 euro (sau echivalent în alte monede), sumele fiind expediate prin intermediul serviciilor de transfer monetar, de către membrii reţelei infracţionale care acţionau pe teritoriul ţării africane.
În continuare, erau întocmite în fals documentele care se circumscriu procedurii de obţinere a permisului de conducere, iar cu sprijinul liderului grupării, au fost obţinute permise de conducere emise de autorităţile din acest stat, dintre care o parte au fost supuse preschimbării cu permise de conducere româneşti, autentice.
Permisele de conducere emise de autorităţile competente din ţara africană erau expediate către România prin intermediul unei societăţi de curierat, iar cetăţenii români care intrau în posesia permiselor de conducere străine obţinute în mod fraudulos se prezentau la serviciile judeţene ale Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor sau la SPCRPCIV Bucureşti, unde permisele eliberate de autorităţile străine erau preschimbate cu permise de conducere româneşti.
"Se ajungea astfel la situaţia în care date informatice nereale, care atestau aparenta dobândire licită a unor permise de conducere străine, să fie implementate în bazele de date ale Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, cu consecinţa creării unor date informatice false legate de aparenta dobândire a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Ulterior, aceste date false stăteau la baza preschimbării permiselor de conducere străine cu permise de conducere româneşti, rezultând un înscris autentic care nu reflecta realitatea", spun procurorii.
Anchetatorii explică faptul că, pe această cale, funcţionarii din cadrul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor îşi depăşeau fără vinovăţie limitele autorizării la momentul accesării sistemelor informatice ale instituţiei şi implementării datelor nereale în bazele de date româneşti.
În cadrul activităţilor investigative desfăşurate miercuri sunt vizate 48 de persoane, cetăţeni români, membri ai grupării care au sprijinit reţeaua infracţională prin efectuarea unor operaţiuni de transmitere a datelor care urmau a fi înscrise în permisul de conducere şi persoane care în mod fraudulos au obţinut permise de conducere în mod ilegal, prin intermediul serviciilor prestate de către membrii grupării.
La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Ploieşti vor fi conduse, în vederea audierii, 48 de persoane.
Percheziţiile au loc în cadrul unui dosar mai amplu instrumentat de procurorii DIICOT din Ploieşti, în care au fost întocmite până în prezent trei rechizitorii prin care au fost trimişi în judecată 52 de inculpaţi.
Conform DIICOT, începând cu a doua jumătate a anului 2019, s-a constituit, pe raza judeţelor Dâmboviţa şi Ilfov şi a municipiului Bucureşti, un grup infracţional profilat pe săvârşirea unor infracţiuni din sfera criminalităţii informatice, precum şi infracţiuni de fals şi de corupţie.
Scopul grupului l-a reprezentat obţinerea de venituri ilicite prin înlesnirea obţinerii contra-cost şi în mod fraudulos a unor permise de conducere pentru mai mulţi cetăţeni români care nu posedau competenţele necesare obţinerii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News