Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Româncă, artizanul unor escrocherii cu chirii false în Italia: „Mulți proprietari lasă clădirile goale pentru a nu le da străinilor“
WhatsApp
Explozie de cazuri privind înșelătoria cu chiriile false. „Închirierea unui apartament cu trei camere de 85 de metri pătrați deja mobilat“. Aceasta era promisiunea afișului agățat pe gardul unei clădiri din Romano di Lombardia. În schimb, a fost vorba de o tentativă de fraudă, care devine din ce în ce mai frecventă, și a fost demascată de poliția locală într-un oraș în care găsirea unei locuințe de închiriat este acum o misiune imposibilă. O româncă s-ar afla în spatele escrocheriei.

Motorul pieței din Romano este în primul rând graba logisticii, care în ultimii ani a înregistrat o creștere a depozitelor maxi în jurul centrului din zona de câmpie estică, atrăgând mii de lucrători. La Amazon din Cividate, care se va deschide în august 2021, 900 de persoane lucrează permanent, dar în perioadele de vârf, cu contracte temporare, numărul acestora se dublează.

În centrele Italtrans din Calcio și Covo sunt angajați aproximativ 1 500 de lucrători, aproape toți de la companii și cooperative externe. Alte 200 de persoane sunt de serviciu la centrul Md din Cortenuova. O avalanșă de oameni, majoritatea cu venituri mici, care își caută o locuință și o găsesc din ce în ce mai greu. Întreaga zonă se confruntă cu dificultăți, dar municipalitatea unde presiunea este cea mai mare este Romano, cel mai mare centru cu cele mai multe servicii.

„Mulți proprietari lasă clădirile goale pentru a nu le da străinilor“

 

Acest lucru", explică comandantul poliției locale, Arcangelo Di Nardo, „a adus în oraș și un nou tip de înșelătorie, în care momeala este reprezentată de panouri false care oferă apartamente de închiriat de la persoane private. Cel mai recent a fost găsit săptămâna trecută. „Numărul presupusului proprietar - a precizat comandantul - s-a dovedit a fi pe numele unui pakistanez care locuiește în via Jenner din Milano“, potrivit Corriere della Serra.

Primul caz a fost înregistrat în septembrie, la sesizarea unui cetățean care căuta o casă. Și el a dat peste semnul unei persoane fizice și a încercat să contacteze numărul de telefon mobil de pe acesta. A răspuns o femeie cu accent românesc, care i-a explicat că locuința este disponibilă, dar că ea locuiește în Sardinia și, prin urmare, nu o poate vizita. Alternativ, ea a trimis fotografii pe WhatsApp. A doua zi, potențialul chiriaș a fost contactat din nou de către escroc. Îi explicase că avea multe pretenții și că, în cazul în care el voia să oprească casa, trebuia să avanseze imediat 3.000 de euro prin virarea lor într-un cont bancar.

Româncă, artizana unor escrocherii cu chirii false în Italia

 

Ca garanție, femeia a trimis o fotografie a cărții de identitate și a codului fiscal (care ulterior s-a dovedit a fi furat). O grabă care i-a trezit suspiciuni viitorului chiriaș, care s-a adresat poliției locale. „De atunci", explică comandantul, "atunci când vedem panouri cu "de închiriat" de la persoane private, facem verificările necesare și în mai multe cazuri am întâlnit tentative de fraudă. Profităm de lipsa de locuințe de pe piața de închiriere în condițiile unei creșteri demografice care a făcut ca orașul să treacă de la 19 mii la 21 de mii de locuitori în decurs de opt ani", explică primarul Sebastian Nicoli.

Sosirea logisticii nu numai că a crescut cererea, dar a și redus oferta. Este ceva ce putem vedea", explică Nicoli. Mulți proprietari care se confruntă cu acest tip de cerere, cu complicațiile pe care le poate aduce, aleg să nu închirieze. Este cazul clădirilor din anii 1970 de pe Via Garavelli și Via Privata Isonzo, unde am locuit și eu în copilărie și unde locuitorii sunt acum în majoritate străini.

Au apartamente de până la 100 de metri pătrați, dar proprietarii nu le închiriază, iar noi avem un întreg bloc de apartamente gol. Este reversul medaliei unui fenomen care inundă orașul din zonă, cu repercusiuni nu doar asupra locuințelor, ci și asupra serviciilor, începând cu școlile.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel