Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Român infectat la un abator din Germania rupe tăcerea: „Muncă non-stop, zapp-zarapp, fără să văd un ban!”
WhatsApp
Doi români angajați în abatoarele din Germania devenite focare de coronavirus au povestit experiența lor, după infectarea cu SARS-CoV-II. Antonio și Vicențiu au povestit unei publicații germane despre cum au ajuns să lucreze și neajunsurile sistemului german de muncă.

Antonio Ciobanu (n.r. nu este numele real al persoanei în cauză) este unul dintre românii care au lucrat la abatorul Vion din Bad Bramstedt, Schleswig-Holstein, devenit luna trecută unul dintre marile abatoare-focar de coronavirus din Germania. El spune că a venit în Germania în 2017, când avea doar 16 ani, și a lucrat alături de părinții săi care l-au luat din România pentru „nu se mai întoarce înapoi“.

Ziua de lucru a lui Antonio începe de obicei la 4 dimineața și timp de opt ore, cu o pauză de trei ori a câte 30 de minute, tranșează carcasele de vită. „Aș minți dacă aș spune că este o muncă ușoară”, mărturisește el într-un interviu acordat publicației bento.de.

Operațiunile din abatorul Vion din Bad Bramstedt au fost oprite de la începutul lunii mai. Unul din cinci dintre cei 260 de angajați au contractat coronavirusul, potrivit companiei. Aproximativ 140 de persoane din zona din jurul abatorului au fost infectate, după ce lucrătorii români au contactat virusul, a raportat  NDR . Mai mult de jumătate dintre bolnavi sunt muncitori români și familiile lor, iar  Antonio este unul dintre ei. 

2. -imagine fara descriere- (scrisoare.png)

Cazrea la cazarmă, reținută din salariu

 

Ceea ce s-a întâmplat în Bad Bramstedt nu este un caz izolat. Câteva sute de angajați de la abatoarele din Germania au fost infectați cu virusul corona la locul de muncă în ultimele săptămâni. Adesea sunt lucrători contractuali din Europa de Est. Antonio de pildă este angajat la „German Slaughtering and Cutting” (DSZ), un subcontractor care transferă lucrători străini în Germania (NDR ).

DSZ are grijă și de ceilalți angajați ai Vion din Bad Bramstedt. Spre deosebire de Antonio, majoritatea angajaților Vion sunt cazați  într-o fostă cazarmă din Kellinghusen și sunt transportați  în fiecare dimineață cu autobuzul la abator. Cazarea este dedusă din salariile lor.

Aproape niciun angajat din Europa de Est nu este angajat direct de companii, ci mai degrabă prin subcontractori. Aceasta înseamnă că oamenii nu lucrează permanent în abator, dar sunt rugați la scurt timp să își asume o anumită sarcină, de exemplu tăierea vitelor. Aceasta permite angajatorilor din Germania să aibă forță de muncă,  după cum este necesar, fără să îi angajeze - și fără să plătească asigurări sociale pentru ei - și apoi să scape de ei rapid. 

Concediat fără compensații, „în stil mafiot”


Un alt român, Vicențiu Popa (n.r. nu este numele real al persoanei în cauză) este un alt român care a lucrat în abatoarele din Germania și cataloghează experiența sa drept „catastrofă”, acuzându-și angajatorii de exploatare. De asemenea, Vicentiu nu vrea ca numele său real să fie publicat. El a fost angajat la un abator din Mecklenburg-Pomerania Occidentală până în martie, iar acum este din nou în orașul natal, un oraș mic, la nord de București, relatează Bento.de.

Vicentiu a fost angajat la o sub-companie românească. „Ar fi trebuit să lucrez fără să văd bani, non-stop zapp-zarapp”, spune el. Dintr-o dată, mai mulți muncitori români au fost concediați la scurt timp, fără compensații, „în stil mafiot”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel