Update, ora 21:00. Informare oficială de la MAPN: Joi, 17 septembrie, în jurul orei 17.00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța.
Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliție Aeriană sub comandă națională.
Ca urmare a evoluției țintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situației au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.
Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19.00, în zona localității Eforie Nord, evoluând ulterior în direcția Topraisar.
Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei care a pătruns în adâncimea teritoriului național pe o distanță maximă de 14 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție.
Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la est de localitatea Amzacea, în jurul orei 19.20.
Încetarea alertei aeriene a fost transmisă la ora 20.15, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare.
Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național. Forțele Ministerului Apărării Naționale vor executa, în cursul dimineții, cercetări în zonă.
MApN a informat în timp real structurile aliate cu privire la această situație, rămânând în contact permanent cu acestea.
Știrea inițială
Populația este atenționată că există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Constanțenii sunt sfătuiți să nu iasă din case și să se adăpostească în beciuri sau buncăre, dacă acestea există. Avertizarea este valabilă pentru o perioadă de 90 de minute.
Chiar dacă nu este specificat acest lucru, este posibil ca avertizarea să se refere la drone rusești care au pătruns din nou pe teritoriul României. Nu ar fi pentru prima dată când se întâmplă acest lucru. Noutatea o reprezintă faptul că alerta a vizat și orașul Constanța, aflat la peste 100 de kilometri de granița cu Ucraina.
Locuitorii cartierului Faleză Nord din Constanța spun că se aud și avioane, ceea ce ar putea însemna că este posibi ca de la sol să fie ridicate avioane care să supravegheze eventualele drone care au pătruns pe teritorul României.
Nici până în prezent nu există o reglementare legislativă prin care avioanele românești de vânătoare să poată doborî dronele care intră în spațiul aerian al țării noastre.
Ultimele fragmente de dronă au fost găsite în urmă cu aproximativ o lună în zona localității Periplava din județul Tulcea, conform Ministerul Apărării Naționale.
Atât aria cercetată în apropiere de Periprava, cât şi posibila zonă de impact din proximitatea localităţii Caraorman se află în zone mlăştinoase, în afara localităţilor, nefiind afectate elemente de infrastructură, preciza MApN la momentul respectiv.
Știrea va fi actualizată pe măsură ce vor fi disponibile noi informații
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News