Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rezultatul alegerilor din Italia și victoria lui Meloni împart Europa în două. De la „mare victorie!“ la „zi întunecată pentru Italia şi Europa“
WhatsApp
Giorgia Meloni are şanse să devină prima femeie prim-ministru al Italiei, în fruntea primului guvern de extremă-dreapta după al Doilea Război Mondial, după ce a condus o alianţă conservatoare care a triumfat la alegerile de duminică. Rezultatul alegerilor a generat reacţii pe plan intern şi extern, potrivit Reuters, titrează Rador.

Premierul ungar Viktor Orban, pe Facebook: "Bravo, Giorgia!"

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer: "Comisia şi preşedintele lucrează cu guvernele care se formează în urma alegerilor din ţările Uniunii Europene. Nu va fi altfel în acest caz. Desigur, sperăm să avem o cooperare constructivă cu noile autorităţi italiene".

Prim-ministrul francez Elisabeth Borne, la RMC Radio: "Nu vreau să comentez alegerea democratică a poporului italian şi acum este treaba preşedintelui să numească un prim-ministru". "În Europa avem anumite valori şi, evident, vom fi vigilenţi" (invocând în special drepturile omului şi accesul la avort).

Marine Le Pen, lidera partidului francez de extremă-dreapta Adunarea Naţională, pe Twitter: "Poporul italian a decis să-şi ia soarta în mână, alegând un guvern patriotic şi suveranist. Felicitări lui Giorgia Meloni şi lui Matteo Salvini pentru că au rezistat ameninţărilor unei Uniuni Europene antidemocratice şi arogante, câştigând această mare victorie".

Santiago Abascal, liderul partidului spaniol de opoziţie de dreapta Vox, pe Twitter: "Giorgia Meloni a arătat calea către o Europă mândră, liberă, a naţiunilor suverane care să poată coopera pentru securitatea şi prosperitatea tuturor".

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, pe Facebook: "Mare victorie! Felicitări!"

Iratxe Garcia Perez, preşedintele grupului socialist din Parlamentul European, pe Twitter: "Post-fascismul lui Meloni vine în Italia mână în mână şi în alianţă cu Forza Italia din PPE şi Liga din ID. Zi întunecată pentru Italia şi pentru Europa. Partito Democratico va conduce opoziţia şi noi îi sprijinim!"

Eduardo Bolsonaro, fiul preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro, pe Twitter: "Noul prim-ministru al Italiei crede în Dumnezeu, Patrie şi Familie. Ea este prima femeie în această funcţie din Italia. Bravo @GiorgiaMeloni".

Reacţii interne şi internaţionale la rezultatul alegerilor din Italia

 

Giorgia Meloni, într-o postare pe Facebook, în care apare ţinând drapelul naţional: "Italienii ne-au dat o responsabilitate importantă. Acum va fi sarcina noastră să nu-i dezamăgim şi să facem tot posibilul pentru a reda demnitatea şi mândria Naţiunii".

Enrico Letta, liderul Partidului Democrat de centru-stânga, într-o conferinţă de presă în care şi-a anunţat intenţia de a demisiona: "Bărbaţii şi femeile italiene au ales, a fost o alegere clară, dură: Italia va avea un guvern de dreapta. Tendinţa care a apărut acum două săptămâni în Suedia este confirmată astăzi şi în Italia. Astăzi este o zi tristă pentru Italia şi Europa. Ne aşteaptă zile grele".

Silvio Berlusconi, fost premier şi lider al partidului conservator Forza Italia, pe Instagram: "Forza Italia se confirmă ca fiind decisivă pentru victoria centrului-dreapta şi pentru formarea noului guvern. Încă o dată, mi-am pus devotamentul în slujba Italiei, ţara pe care o iubesc. Mulţumesc pentru încredere".

Carlo Calenda, liderul partidului de centru Azione, pe Facebook: "Italienii au ales să acorde o majoritate solidă dreptei suveraniste. Considerăm aceasta o perspectivă periculoasă şi incertă. Vom vedea dacă Meloni va fi capabilă să guverneze; vom fi o opoziţie dură, dar constructivă".

Damiano David, solistul trupei rock Maneskin, într-o poveste pe Instagram: "Astăzi este o zi tristă pentru ţara mea"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel