Există diverse teorii cu privire la originea numelui. La început, această ciorbă era denumită ”selyanka” și era tradusă sub denumirea de ”mâncarea săteanului”. Mai târziu, denumirea s-a schimbat în "solyanka", folosind cuvântul "sol" (sare) pentru a sublinia caracterul sărat al supei.
Astăzi, datorită gustului astringent și acru, oamenii au început să consume această ciorbă pentru a ameliora starea de mahmureală, ceea ce i-a adus și porecla de ”ciorbă anti mahmureală”.
- 500 g mezeluri (salam, bacon sau altă carne afumată)
- 300 g carne de vită sau porc, tăiată cubulețe
- O ceapă mare, tocată
- 2 morcovi, tăiați rondele sau cubulețe
- 2 cartofi, tăiați cubulețe
- 1 rădăcină de țelină, tăiată cubulețe
- 1 ardei gras, tocat mărunt
- 200 g castraveți murați, tăiați în bucăți mici
- 1 conservă de roșii tocate (sau roșii proaspete tocate)
- 3-4 linguri de pastă de roșii
- 2 foi de dafin
- 5-6 boabe de piper negru
- Sare și piper după gust
- 2 l supă de carne sau apă
- Într-o oală mare, puneți carnea tăiată cubulețe și adăugați apă sau supă de carne și fierbeți până când carnea este fragedă.
- În timp ce carnea fierbe, încingeți ulei într-o tigaie și căliți ceapa până devine transparentă.
- Adăugați morcovii, cartofii și rădăcina de țelină. Căliți-le timp de 5-7 minute până când legumele încep să se înmoaie.
- Adăugați ardeiul gras, castraveții murați și roșiile tăiate în oală cu carne. Continuați să fierbeți.
- Adăugați pastă de roșii, foi de dafin, boabe de piper, sare și piper după gust. Lasăți să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 20-30 de minute pentru a se îmbina aromele.
- Când carnea este fragedă și legumele sunt gata, amestecați totul împreună. Verificați și ajustați gustul cu sare și piper.
- Serviți Solyanka fierbinte, cu o felie de pâine sau smântână dacă doriți.
Aceasta este o rețetă de bază, iar unele variante pot include adăugarea de cârnați, ciuperci sau alte ingrediente în funcție de preferințe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News