Citește și Valentine's day, rețeta magică: Tort Oreo special. Veți cuceri cu acest preparat simplu și rapid
10 oua (separate in albusuri si galbenusuri)
250 g de unt (min. 80%)
250 g de faina alba
250 g de zahar
1 l de lapte
coaja de la o lamaie
vanilie
un praf de sare
Adăugăm un praf de sare peste gălbenușuri și amestecăm bine, apoi le lăsăm deoparte, că să-și intensifice mai tare culoarea. Prăjitura noastră va avea o culoare de un galben viu, mai ales dacă folosim ouă de țară.
Din unt am luat puțin și am uns o tavă.
Batem albușurile spumă tare și le lăsăm deoparte. Nu contează dacă ouăle sunt reci sau calde, important este să fie proaspete și vasele bine spălate și uscate.
Peste gălbenușuri, punem zahărul și le batem până se topește complet zahărul și obținem o crema fină. Acum se adaugă untul topit, câte puțin.
Acum se toarnă laptele, puțin câte puțin, apoi vanilia și lămâia, se amestecă, iar la final, vine și făină. Se amestecă totul cu telul sau mixerul. Vom avea o compoziție lichidă. Este bine așa.
Albusul se pune la urmă: jumătate, se amestecă ușor, de jos în sus, cu o spatulă. Apoi restul de albuș, și iar se amestecă blând.
Compoziția finală e mai lichidă decât la chec, e spumoasă deasupra, pare ușor tăiată. Nu vă speriați, e bine.
Se toarnă totul în tava unsă din belșug cu unt moale.
Citeşte şi: Varză dulce cu smântână. Reţetă sănătoasă, săţioasă şi foarte uşor de gătit
Am dat drumul la cuptor de când am început să fac prăjitura. La cuptoarele electrice se setează temperatura la 160 de grade, foc sus-jos, iar la cuptoarele pe gaz, foc mediu.
Coacerea durează minim 50 de minute (ideal cam 1 ora și 10-15 min) iar în primele 30 de minute nu se deschide cuptorul.
Se lasă prăjitura să se răcească în cuptor. Uneori se crapă puțin deasupra, nu vă speriați, e ok. După răcire, se lasă puțin, nu va fi perfect dreaptă. Iar e bine, așa este.
Înainte de porționare, e bine ca prăjitură să stea 2-3 ore la frigider sau măcar 30 min la congelator. Se va tăia mai bine!
Se taie felii dreptunghiulare sau pătrate, după dorința, cu ajutorul unui cuțit zimțat sau foarte bine ascuțit. Se spală lama cuțitului cu apă caldă după fiecare tăiere și nu se șterge, se lasă așa, udă. Se va tăia foarte bine prăjitură.
Se pudrează cu zahăr farin vanilat sau se lasă simplă, după dorința.
E o prăjitură simplă și extrem de gustoasă și arătoasă, care parfumează toată casă.
Sursa: pofta-buna.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News