Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Reformele planificate de UE urmăresc să protejeze mai bine facturile de energie electrică de fluctuațiile pieței
WhatsApp
Propunerile Uniunii Europene de revizuire a pieței sale de energie electrică vor încerca să protejeze mai bine facturile consumatorilor de fluctuațiile pe termen scurt ale prețurilor combustibililor fosili, a declarat luni Comisia Europeană.

UE își reformează piața de energie electrică pentru a încerca să evite repetarea situației de anul trecut, când întreruperile în aprovizionarea cu gaz rusesc au dus prețurile europene la niveluri record, ceea ce a dus la creșterea facturilor pentru gospodării și a obligat unele industrii să închidă.

În cadrul unei consultări publice lansate luni, Comisia a prezentat numeroase opțiuni de revizuire a modului în care centralele electrice vând electricitate, ca parte a reformei pieței pe care o va propune în martie.

"Trebuie să facem ca designul pieței energiei electrice să fie adaptat pentru viitor, permițându-i să ofere tuturor beneficiile unei energii curate la prețuri accesibile", a declarat Kadri Simson, comisarul european pentru energie.

 

Care est obiectivul UE 

 

Propunerea UE va avea ca obiectiv extinderea utilizării în Europa a contractelor pe termen lung care oferă centralelor electrice un preț fix pentru energia electrică - "contracte pentru diferență" (CfD) și acorduri de achiziție de energie (PPA), a declarat Comisia.

Extinderea acestor tipuri de contracte ar crea un tampon între consumatorii de energie și prețurile volatile de pe piețele de energie pe termen scurt, ceea ce ar duce la o mai mare stabilitate a facturilor la energie pentru gospodării și companii, a declarat Comisia.

Acest lucru ar putea fi realizat prin introducerea unor norme specifice ale UE pentru contractele de tip CfD și lăsând la latitudinea guvernelor naționale să decidă utilizarea acestora sau prin impunerea obligației ca noile centrale electrice care beneficiază de sprijin public să semneze CfD.

 

Țările UE și legislatorii vor negocia reformele finale ale pieței energiei electrice

 

De asemenea, sunt posibile schimbări mai radicale, cum ar fi posibilitatea ca guvernele naționale să impună CfD pentru anumite centrale electrice existente, deși Comisia a afirmat că acest lucru ar putea crea incertitudine, ceea ce ar risca să descurajeze investițiile atât de necesare în energia regenerabilă.

Franța și Spania au solicitat deja o extindere a CfD pentru producătorii de energie regenerabilă și nucleară.

Comisia a propus o serie de alte modificări, cum ar fi facilitarea alegerii de către consumatori a unor contracte de furnizare a energiei electrice cu preț fix pentru a reduce expunerea acestora la creșteri bruște ale prețurilor pe termen scurt sau prelungirea unei măsuri temporare a UE prin care se reduc veniturile excepționale ale producătorilor de energie electrică din alte surse decât gazele naturale, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel