Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
RĂZBOIUL dintre CSM și Ministerul Justiției continuă: „Este fără precedent și inadmisibil”
WhatsApp
CSM cere Ministerului Justiției prelungirea cu o săptămână a termenului până la care un membru sau reprezentant al Consiliului să participe la dezbaterea Raportului MCV pentru 2019 și declasificarea documentului, precizând că „este fără precedent” consultarea lui în regimul unui document clasificat.

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Consiliul Superior al Magistraturii, la sediul instituției a ajuns vineri seara, la ora 20.16, a fost transmisă solicitarea președintelui și vicepreședintelui Consiliului Superior al Magistraturii, de către Ministerul Justiției, prin intermediul corespondenței electronice, ca până sâmbătă, 19 octombrie 2019, ora 12.00, un membru al Consiliului sau un reprezentat autorizat să participe la sediul ministerului la întâlnirea organizată pentru dezbaterea Raportului MCV pentru anul 2019.

Reprezentanții CSM arată că Ministerul Justiției a informat că raportul are regimul unui document clasificat și poate fi consultat numai la sediul Ministerului, iar participanții la întâlnirea organizată trebuie să fie autorizați pentru a avea acces la informații clasificate, aceste solicitări fiind considerate de CSM „fără precedent și inadmisibil".

„Precizăm că este fără precedent și inadmisibil pentru exercitarea prerogativelor constituționale ale Consiliului ca Raportul MCV să poată fi consultat de către membri în regimul unui document clasificat și într-o perioadă atât de scurtă, aspect ce conduce la imposibilitatea exercitării atribuțiilor de către membrii care nu au acces la informații clasificate. Clasificarea Raportului MCV în regimul unui document secret, deși acesta poate avea cel mult caracterului unui document nepublic, conduce către presupunerea rezonabilă că acest demers nu a fost efectuat cu respectarea tuturor condițiilor impuse de Legea nr. 182/2002 privind documentele clasificate", arată CSM în comunicatul transmis sâmbătă.

 

CSM cere prelungirea termenului pentru dezbaterea MCV și declasificarea documentului

 

Reprezentanții CSM mai spun că acordarea unui termen de doar câteva ore pentru desemnarea unui reprezentant al Consiliului care să participe la dezbaterea Raportului MCV, în condițiile în care sunt cunoscute prevederile legale ce stabilesc modul de întrunire al membrilor Consiliului și cvorumul necesar desfășurării lucrărilor, reprezintă „o modalitate de lucru prin care se urmărește excluderea Consiliului din procedura formulării observațiilor cu privire la concluziile raportului", iar acest lucru „naște o legitimă îngrijorarea cu privire la modalitatea de abordare, analiză și gestionarea a celorlalte aspecte esențiale pentru funcționarea justiției utilizată de Ministerul Justiției".

Astfel, CSM solicită, sâmbătă, transmiterea prin intermediul Ministerului Justiției, în calitate de punct de contact în cadrul MCV, prelungirea termenului acordat la o săptămână și declasificarea documentului.

Solicitarea CSM, potrivit comunicatului de presă citat, vine pentru a garanta accesul la informație al tuturor membrilor Consiliului, astfel încât formularea observațiilor solicitate să fie în acord cu principiile statuate prin Decizia de Instituire a MCV pentru România și Bulgaria emisă în anul 2006.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel