Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ratele au explodat în Spania, după creșterea EURIBOR. Oamenii plătesc la bancă sute de euro în plus
WhatsApp
Ratele creditelor imobiliare în Spania s-au dublat în ultimul an, după ce EURIBOR a crescut în luna ianuarie la cel mai înalt nivel din 2008 până acum. 

Ratele la creditele imobiliare s-au dublat în ultimul an în Spania, după ce EURIBOR a crescut în luna ianuarie la cel mai înalt nivel din 2008 și până acum. Băncile recalculează deja ratele, care, în februarie vor fi cu câteva sute de euro mai mari. 

Ratele au explodat

 

Potrivit ȘtirileTVR, spaniolii au împrumutat peste 8 miliarde de euro de la bănci pentru a avea propria locuința, iar ipoteca medie în Spania este de 150.000 de euro, pe 30 de ani.​

În ianuarie 2022 EURIBOR avea valoare negativă, în 2023 a ajuns la 3,3%, iar ratele au explodat. Analiştii spun că noul EURIBOR va creşte creditele cu aproximativ 3500 de euro pe an.

Creditele cu dobânzi variabile sunt cele mai afectate

 

Creditele ipotecare cu dobândă variabilă sunt cele mai afectate de creșterea EURIBOR, astfel că cei care s-au împrumutat pentru a-și cumpără locuințe în Spania vor plăti cu până la 300 de euro mai mult pe lună.

Noua realitate a făcut ca un sfert dintre spaniolii care erau pe punctul de face un credit ipotecar să se răzgândească.

”Suntem deja la a două recalculare pentru multe ipoteci și asta înseamnă o creștere semnificativă a ratelor”, explică Patricia Suarez, președinta Asociației ASUFIN (Clienți Financiari).

”Va continuă să crească, dar într-un mod mai moderat decât în ultimele 6 luni, care au fost o adevărată frenezie. Conform datelor noastre, creditele cu dobândă fixă s-au scumpit cu 120%”, spune și Estefania Gonzales, reprezentant site analiză comparativă imobiliare.

Analiștii estimează că EURIBOR va ajunge în luna martie la 4%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel