Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Răsturnare de situație: CNSU dă o nouă hotărâre care reglementează accesul în magazine
WhatsApp
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat luni o hotărâre prin care sunt luate măsuri suplimentare pentru combaterea efectelor pandemiei. Astfel, în mall-uri ar urma să aibă acces doar persoanele vaccinate și cele trecute prin boală, cu unele excepții. 
Foto ILUSTRATIV

"Accesul în incintele operatoriilor economici care au ca obiect de activitate comercializarea produselor nealimentare să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile, cu excepția unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale și a benzinăriilor”, este propunerea CNSU.

O altă propunere vizează „exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid și a următoarelor categorii:

a) participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;
b) participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;
c) persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;
d) persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului”.

Totodată se propune exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în centrele și parcurile comerciale aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile pentru cei care se deplasează la serviciile publice comunitare ce funcționează în cadrul acestora, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 și fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic, dar și pentru cei care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.

Accesul în malluri se face doar cu certificatul verde, cu unele excepții

 

Șeful DSU Raed Arafat a explicat luni cum se va face accesul în malluri. Astfel, vor putea intra doar persoanele vaccinate sau tecue prin boală, cu unele excepții.

Șeful DSU Raed Arafat a explicat hotătârea CNSU luată luni.

„Între hotărârea CNSU de săptămâna trecută și hotărârea de Guvern care s-a emis au fost unele diferențe care au fost pe baza unei neînțelegeri juridice și modul în care s-au translatat unele măsuri nu a fost foarte clar, plus că am mai sesizat unele chestii care trebuie clarificate”, a spus Raed Arafat.

Acesta a explicat că accesul în malluri va fi permis pe baza certificatului verde.

„În centrele comerciale, au existat și în hotărârea trecută, dar unde din nou, din cauza acestor aspecte juridice, erau încadrate într-o categorie care trebuie să fie cu 50% din persoane, numai că nu putem să vedem la mall cum intră 50%, noi avem o regulă clară de intrare la mall prin certificatul verde, vaccinare sau trecere prin boală. Astfel, a fost corectată această situație, clarificată, deci la malluri la intrarea este obligatorie veificarea certificatului verde, se va permite accesul prin excepție a pesoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin și numai dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrrare de ieșire”, a declarat Arafat.

Acesta a spus că o altă excepție se referă la mallurile cae au servicii publice, administrative, cum sunt cele de pașapoarte, acolo se poate intra cu test valabil și cu dovada programării.

Șeful DSU a spus că și în magazinele nealimentare din afara malluilor va fi necesar certificatul verde.

„În mall, la magazinele alimentae nu se poate intra decât pe baza certificatului verde, adică vaccinat sau trecut prin boală, însă în afara mallului se poate intra la maginele alimentare doar cu mască, respectând regulile sanitare. La orice alt magazin sau operator care comercializează alte produse, exceptând farmaciile, acolo se intră cu certificat verde, deci magazinele care sunt pe șosele, în afara celor alimentare se intră nunmai cu certificat verde”, a precizat Arafat.

Bilanț coronavirus, 25 octombrie. Sub 10.000 de cazuri noi și 301 decese

 

România înregistrează în ultimele 24 de ore 9.187 cazuri noi de COVID și 301 decese.

Conform datelor existente la nivelul CNCCI luni la ora 10.00, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 9.187 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2.

De asemenea, au fost raportate 301 decese dintre care 2 anterioare.

Datele urmwază să fie detaliate în buletinul informativ de la ora 13.00.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel