Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rafila, după apariția celui de-al treilea român cu variola maimuței: E vorba de comportament la risc
WhatsApp
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că în cazul celor trei cazuri de variolă a maimuței, diagnosticate în România, a fost vorba despre „un comportament la risc”.
Rafila, după apariția celui de-al treilea român cu variola maimuței: E vorba de comportament la risc

„Este vorba de un comportament la risc, comportamentul la risc poate fi deopotrivă înregistrat și la bărbați, și la femei. Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată. Lucrul acesta se poate întâmpla oricui dacă nu își ia niște măsuri de precauție și recomandarea este, cel puțin din punctul de vedere al relațiilor intime, să se evite relațiile întâmplătoare, cu persoane necunoscute și dacă există o expunere cu o persoană care prezintă leziuni, atunci este bine să se adreseze unui servicicu de boli infecțioase”, a spus Alexandru Rafila.

Al doilea caz de variola maimuței diagnosticat în România

 

Ministrul Sănătății înseamnă oamenii cu simptome să se prezinte cât mai repede la medic pentru a opri răspândirea bolii

 

Întrebat dacă în cazul celor trei cazuri există o legătură, Ministrul Sănătății a spus că nu vrea să facă astfel de speculații.

„Nu avem niciun fel de informație în acest sens. Există anchete epidemiologice în desfășurare, dar pentru că aceste anchete se bazează pe declarațiile persoanelor infectate, viteza lor de finalizare câteodată nu e foarte mare. (...) Este dreptul fiecărei persoane în privința vieții personale, atâta timp cât acest lucru nu pune în pericol sănătatea altora”, a spus Rafila.

Întrebat, în continuare, dacă este posibil să fie persoane care să nu declare boala, ministrul a spus că orice este posibil, însă „orice om care încearcă să își protejeze propria persoană din punctul de vedere al sănătății, dacă are o problemă de sănătate, dacă apar leziuni, o erupție la nivelul tegumentelor sau a mucoaselor, în mod evident ar trebui să se adreseze medicului”.

Al treilea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România

 

Alexandru Rafila anunță când va primi România doze de vaccin împotriva variolei

 

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat miercuri că, în acest moment, Comisia Europeană are discuții cu un producător pentru achiziția unor doze de vaccin împotriva variolei.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila susține că vaccinurile împotriva variolei s-au scos din utilizare în 1979, atunci a fost eradicată variola, dar spune că la nivel global există foarte mici cantități de vaccin care de obicei sunt păstrate pentru profesioniști din sănătate care lucrează cu agenți înalt patogeni din această categorie.

El a anunțat că CE are discuții cu un producător pentru acjiziția de doze de vaccin.

„Comisia Europeană are discuții cu un producător, în momentul de față, pentru achiziția unei cantități limitate, în jur de 100.000 de doze, care va fi repartizată statelor membre, proporțional cu populația, cu precizarea că se administrează două doze de vaccin pentru o schemă completă de vaccinare, dar doar la persoanele care sunt contacți sau în primele zile de evoluție a bolii la persoana infectată”, a declarat Rafila.

Acesta a fost întrebat când va primi România primele doze de vaccin împotriva variolei.

„Vom avea exact în același moment în care vor avea și celelalte țări din UE, pentru că discuțiile nu sunt făcute de România, sunt făcute pentru țara noastră și pentru celelalte țări membre de către CE”, a răspuns ministrul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel