Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Queensland face apel să fie redenumit "Kingsland" în urma morții reginei. Politicienii spun, însă, că este timpul ca statul să aibă un nume aborigen
WhatsApp
Moartea reginei a stârnit apeluri pentru ca numele Queensland să fie schimbat în "Kingsland", însă un politician indigen a declarat anterior că este timpul ca statul să aibă un nume aborigen.
Queensland face apel să fie redenumit "Kingsland" în urma morții reginei. Politicienii spun, însă, că este timpul ca statul să aibă un nume aborigen / Foto: Unsplash

Rețelele de socializare au izbucnit cu glume și, uneori, cu o adevărată confuzie, în legătură cu schimbarea numelui statului de când regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani, în primele ore ale dimineții de vineri.

Pe site-ul de socializare Reddit există o întreagă discuție sub titlul "Nu ar trebui ca Queensland să își schimbe acum numele în Kingsland?". 

'Vei fi șocat când vei afla că era deja Queensland înainte de nașterea reginei Elisabeta a II-a, mai bine am avut un rege', a răspuns unul dintre ei, conform Daily Mail.

 

Mai mulți politicieni australieni au cerut deja de ani buni schimbarea numelui

 

Lidia Thorpe, care a fost realeasă în Senat din partea Verzilor în luna mai, a cerut pentru prima dată schimbarea numelui Queensland și Victoria în 2020, când era deputat al statului Victorian.

'Totul este numit ca urmare a invaziei acestei țări, de ce nu am negocia (schimbarea numelui)', a declarat atunci Thorpe, care este aborigenă. 

Queensland poartă numele reginei Victoria, care a domnit peste Regatul Unit din 1837 până la moartea sa în 1901, o perioadă marcată de ascensiunea Imperiului Britanic, inclusiv de expansiunea continuă în Australia.   

'Orice lucru care este numit după cineva care a provocat rău sau a ucis oameni, atunci cred că ar trebui să îi scoatem numele', a declarat ea pentru The Herald Sun. 

Niigaan Sinclair, un profesor de studii nativ la Universitatea din Manitoba, a declarat pentru CBC: 'Regina Victoria a prezidat în timpul unora dintre cei mai brutali și expansivi ani din istoria colonială - când s-a furat cel mai mult pământ'.

 

Cum a fost numit Queensland?  

 

În urmă cu mai bine de 150 de ani, oamenii care locuiau în Queensland făceau parte din colonia New South Wales. Principala problemă era că sediul coloniei, Sydney, era prea departe.

Oamenii au făcut o petiție pentru a se separa, iar în 1859 Regina Victoria le-a acordat propria colonie. 

După cum sugerează perfect numele, au numit-o Queensland pentru a o onora pe Regina Victoria. 

Dezbaterea cu privire la schimbarea sau nu a numelui Queensland are unele ecouri cu situația Uluru/Ayers Rock.

Acesta a fost numit Uluru în limba Pitjantjatjara cu mult timp înainte ca europenii să ajungă în Australia. 

În 1873, exploratorul William Gosse a devenit prima persoană neaoșă care a văzut-o și a numit-o Ayers Rock după Sir Henry Ayers, secretarul șef de atunci al Australiei de Sud.

În 1993, a fost redenumit oficial Ayers Rock/Uluru, iar în 2002 s-a inversat denumirea în Uluru/Ayers Rock.

Deși schimbarea numelui a fost contestată la vremea respectivă, în prezent sunt foarte puțini cei care se referă la ea ca fiind Ayers Rock. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel