Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Putin va folosi acordul ONU privind cerealele pentru a domina summitul G20, spune un diplomat european
WhatsApp
Președintele rus Vladimir Putin este posibil să folosească posibila prelungire a acordului privind cerealele din Marea Neagră, negociat de ONU, ca o modalitate de a obține o influență și de a domina summitul G20 de luna viitoare din Indonezia, a declarat pentru Reuters un diplomat european informat despre discuțiile privind cerealele.
Putin va folosi acordul ONU privind cerealele pentru a domina summitul G20, spune un diplomat european

Înaintea expirării la 19 noiembrie a acordului privind cerealele, care permite exporturile de cereale ucrainene din Marea Neagră, oficialii ruși au declarat în repetate rânduri că există probleme serioase cu acesta.

Dar un diplomat european care a cerut să nu fie identificat din cauza sensibilității discuțiilor a declarat că Putin va participa la summitul G20 de pe insula turistică Bali, care începe pe 15 noiembrie.

 

Kremlinul, care nu a confirmat încă participarea lui Putin

 

Putin a declarat pe 14 octombrie că nu a luat încă o decizie finală cu privire la faptul că va merge sau nu.

Dacă o va face, va fi primul summit global major la care șeful Kremlinului va participa alături de lideri occidentali importanți, inclusiv președintele american Joe Biden, de la începutul războiului, la 24 februarie.

"Acordul privind cerealele va fi piesa centrală a acestui summit G20 și toată lumea va încerca să îl convingă pe Putin să îl prelungească, în esență, să îi permită să se prelungească sau să îl prelungească pentru mai mult timp", a declarat diplomatul european.

"Este o modalitate pentru ruși de a ține cărțile în mână la summitul G20, dar o reînnoire sau o prelungire pe termen mai lung a acordului privind cerealele nu îi costă nimic".

 

Acordul privind cerealele mediat de ONU este crucial pentru piețele alimentare

 

Acordul permite exportul de cereale din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, pe care invazia rusă îl oprise.

De când acordul a fost încheiat, la 22 iulie, mai multe milioane de tone de porumb, grâu, produse din floarea-soarelui, orz, rapiță și soia au fost exportate din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

 

Liderii de la G20 vor face presiuni asupra lui Putin pentru a prelungi acordul, a declarat diplomatul

 

În cele din urmă, a spus diplomatul, Rusia va permite ca acordul să se prelungească cu patru luni - sau chiar va opta pentru o prelungire mai lungă.

"Rusia va merge până la limită, dar va prelungi pentru că nu va dori să se confrunte cu oprobiul internațional de a pune capăt acordului privind cerealele", a spus diplomatul.

"Acesta este primul mare eveniment de când a început războiul și fiecare șef de stat care vrea să fie un mediator - începând cu președintele Macron - va face o cursă spre camera de hotel a lui Putin pentru a fi mediatorul care l-a convins pe Putin să prelungească acordul privind cerealele - astfel încât Putin va fi cel care va face legea la acest summit."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel