Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Putin a semnat decretul: Din 1 aprilie, "țările neprietenoase" plătesc gazul în ruble sau se închide conducta
WhatsApp
Președintele rus Vladimir Putin spune că țările „neprietenoase” trebuie să plătească în ruble pentru gaze sau contractele lor vor fi suspendate. Decretul semnat joi intră în vigoare la 1 aprilie.
vladimir putin

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi după-amiază că naţiunile "neprietenoase" vor trebui să achite gazele în ruble, iar, dacă refuză acest lucru, contractele de furnizare ar putea fi suspendate, dar liderul de la Kremlin a semnalat deja că modificările nu le vor fi aplicate imediat ţărilor europene.

"Astăzi, am emis un decret care stabileşte reglementările pentru comercializarea gazului natural rusesc în relaţia cu aşa-numitele ţări neprietenoase. Sugerăm ca autorităţile din aceste ţări să folosească o schemă simplă şi transparentă pentru a cumpăra gazul rusesc de care au nevoie prin deschiderea de conturi în ruble la bănci din Rusia, iar plăţile vor fi făcute în aceste conturi", a declarat Vladimir Putin, potrivit CNN.

Putin: "Nouă nu ne dă nimeni nimic gratis"

 

"Dacă nu sunt efectuate plăţile, noi vom considera că părţile nu şi-au îndeplinit obligaţiile, iar acest lucru va conduce la consecinţe. Nouă nu ne dă nimeni nimic gratis şi nu vom fi organizaţii caritabile", a subliniat Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin l-a înştiinţat, miercuri seară, pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, că statele din cadrul Uniunii Europene vor putea achita în continuare gazele în euro, însă conversia în ruble va fi făcută de banca prin care se efectuează tranzacţiile. "În conversaţia cu Vladimir Putin, cancelarul Olaf Scholz nu a acceptat procedura, ci a cerut informaţii scrise, pentru a o înţelege mai bine. Prin urmare, rămâne valabil ce s-a stabilit de la nivelul Grupului G7: livrările de energie vor fi achitate în euro sau dolari, aşa cum este stipulat în contracte", a subliniat Guvernul de la Berlin.

Kremlinul a subliniat că noul sistem nu va intra în vigoare imediat pentru ţările din cadrul Uniunii Europene. "Am vorbit deja despre acest lucru, plăţile şi livrările de gaze sunt un proces extins în timp", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de cotidianul Le Figaro. Oficialul rus a explicat că noul sistem de plăţi nu va fi aplicat de joi pentru clienţii europeni.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută, în contextul sancţiunilor masive care vizează sistemul financiar rus din cauza invaziei militare în Ucraina, că Rusia nu va mai accepta plăţi în euro sau dolari pentru gazele exportate în ţările Uniunii Europene.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută, în contextul sancţiunilor masive care vizează sistemul financiar rus din cauza invaziei militare în Ucraina, că Rusia nu va mai accepta plăţi în euro sau dolari pentru gazele exportate în ţările Uniunii Europene. Însă Grupul naţiunilor puternic industralizate (G7) a respins solicitarea Rusiei. Miniştrii Energiei din statele membre G7 au stabilit, în cadrul unei reuniuni virtuale desfăşurate luni, că cererea Rusiei privind efectuarea plăţilor în ruble este o încălcare a contractelor pentru furnizarea de gaze.

Popularitatea lui Putin a crescut, contrar așteptărilor, după ofensiva din Ucraina

 

Circa 83% dintre ruşi aprobă acţiunea preşedintelui Vladimir Putin, în creştere cu 12 puncte procentuale faţă de luna februarie, potrivit unui sondaj publicat joi de Institutul independent de sondare a opiniei publice Levada, declarat de autorităţile de la Moscova drept "agent străin", aceasta fiind prima sa anchetă de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, relatează AFP.

Doar 15% dintre ruşi au declarat că nu aprobă acţiunea preşedintelui (în scădere cu 12% într-o lună), iar 2% au spus că nu au nicio părere.

Conform rezultatelor sondajului, premierul Mihail Mişustin câştigă 11 puncte procentuale (71%, faţă de 60% în februarie), iar guvernul său 15 puncte (70% faţă de 55% în februarie).

Putin a câștigat popularitate acuzându-și vecinul de orchestrarea unui genocid împotriva rusofonilor



Sondaje precedente date publicităţii în ultimele săptămâni relevau deja o cotă de popularitate de 80% sau mai mare pentru Vladimir Putin, dar acestea erau realizate de institute proguvernamentale de sondare a opiniei publice.

Putin a justificat ofensiva militară rusă împotriva Ucrainei acuzându-i vecinul de orchestrarea unui genocid împotriva rusofonilor şi că ar servi drept trambulină pentru NATO, o ameninţare existenţială pentru Rusia.

Acest mesaj este transmis zilnic de mass-media de stat, în timp ce vocile critice au fost constrânse la tăcere sau la exil, sub ameninţarea unor grele pedepse penale în cazul unor afirmaţii care denigrează acţiunea armatei ruse.

Rusia a blocat cele mai mari reţele de socializare din lume, acuzându-le de promovarea unei linii rusofobe

 

Rusia a blocat, de asemenea, unele dintre cele mai mari reţele de socializare din lume - Facebook, Twitter, Instagram, TikTok -, acuzându-le de promovarea unei linii rusofobe.

Cunoscutul publicist rus Igor Iakovenko a declarat la începutul săptămânii, într-un interviu pentru portalul ucrainean Obozrevatel, că, din păcate, nu există niciun fel de societate rusă la ora actuală. În Rusia există doar indivizi separaţi, dintre care unii sunt mai bine informaţi decât alţii cu privire la războiul declanşat de Kremlin în Ucraina.

Actuala cotă de popularitate a lui Vladimir Putin se apropie de cea pe care o înregistrase după anexarea Crimeii în 2014, de aproximativ 86-88%, conform media ruse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel