Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Protestele camionagiilor în Canada: Intervenţia forţelor de ordine este "iminentă" (poliţia)
WhatsApp
Intervenţia poliţiei în capitala canadiană, Ottawa, este "iminentă" pentru a pune capăt manifestaţiei şoferilor de camion care se opun măsurilor sanitare, a declarat joi noul şef al poliţiei din Ottawa, Steve Bell, citat de AFP.
Trudeau aplică o lege de urgenţă pentru a pune capăt protestelor: „Aceste blocaje trebuie să înceteze”

"Suntem pregătiţi să acţionăm pentru a expulza manifestanţii ilegali de pe străzile noastre", a adăugat el, explicând că a fost ridicat un perimetru de securitate în jurul centrului oraşului şi că peste o sută de puncte de control permit controlul intrărilor din zonă.

Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat luni utilizarea excepţională a legii privind măsurile de urgenţă pentru a pune capăt blocajelor "ilegale" ale manifestanţilor împotriva măsurilor sanitare care se desfăşoară în ţară de peste două săptămâni, comentează AFP.

Lege de urgenţă pentru a pune capăt protestelor: „Aceste blocaje trebuie să înceteze”

 

Este doar a doua oară când această prevedere este activată în timp de pace, ultima dată datând din criza din 1970 când Pierre Elliott Trudeau, tatăl actualului prim-ministru era la putere.

„Guvernul federal invocă legea privind măsurile de urgenţă pentru a completa puterile provinciale şi teritoriale şi pentru a face faţă blocajelor şi ocupărilor”, a declarat el, precizând că armata nu va fi desfăşurată şi că noile măsuri vor fi „limitate în timp şi geografic”.

Mişcarea de contestare canadiană care a început la sfârşitul lui ianuarie a pornit de la şoferii de camion protestând împotriva obligaţiei de a fi vaccinat pentru a trece frontiera dintre Canada şi Statele Unite. Revendicările s-au transformat rapid într-o mişcare împotriva măsurilor sanitare în ansamblu şi, de asemenea, pentru numeroşi protestatari, împotriva guvernului lui Justin Trudeau.

 

Trudeau: „Legea privind măsurile de urgenţă nu trebuie subestimată”



Legea privind măsurile de urgenţă poate fi invocată în cazul unei „crize naţionale” şi oferă guvernului federal mai multă putere de a pune capăt acesteia, permiţându-i să autorizeze „temporar măsuri extraordinare”.

„Legea privind măsurile de urgenţă nu trebuie subestimată”, a spus Justin Trudeau, dar „aceste blocaje ilegale le fac rău canadienilor şi trebuie să înceteze”, a spus el.

Mai mulţi dintre cei 13 premieri de provincie şi teritorii s-au declarat refractari la utilizarea acestei legi, cu toate că în rândul populaţiei creşte nemulţumirea faţă de încetineala reacţiei autorităţilor.

Cu aplicarea acestei legi, guvernul canadian emite o ordonanţă care permite instituţiilor financiare canadiene să înceteze temporar furnizarea de servicii financiare atunci când instituţiile bănuiesc că un cont este utilizat pentru favorizarea blocajelor şi ocupărilor ilegale.

Băncile şi alţi furnizori de servicii financiare vor putea imediat îngheţa sau suspenda un cont fără o hotărâre judecătorească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel