Tribunalul Constituţional din Polonia a interzis joi întreruperea de sarcină în caz de malformaţie gravă a fetusului, o decizie a priori definitivă, dar totuşi contestată de opoziţia liberală şi de organizaţii de apărare a drepturilor femeilor în această ţară profund ancorată în tradiţia catolică.
Strigând 'Libertate, egalitate, drepturile femeilor', protestatarii, încălcând interdicţia de adunări publice decretată de guvern în cadrul luptei împotriva pandemiei de coronavirus, au defilat pe străzile din întreaga ţară pentru a denunţa decizia Tribunalului Constituţional.
'Ruşine' sau 'Război femeilor' se putea citi pe bannerele manifestanţilor, care cer de asemenea un referendum pe acest subiect.
Decizia, care este conformă cu dorinţa partidului ultracatolic naţionalist aflat la putere, Lege şi Justiţie (PiS), restrânge dreptul la avort doar la cazurile în care viaţa femeii însărcinate este în pericol sau sarcina este rezultatul unui viol ori al unui incest.
Preşedinţia poloneză şi Episcopatul Poloniei şi-au exprimat 'satisfacţia' după decizia Tribunalului Constituţional, reformat de guvernul PiS şi acuzat de atunci că are în rândurile sale o serie de judecători loiali acestui partid.
Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a reacţionat joi la decizia Tribunalului Constituţional, denunţând într-un comunicat o "încălcare a drepturilor omului".
Liderul Partidului Popular European (PPE), fost preşedinte al Consiliului European şi fost premier polonez Donald Tusk a declarat la rândul său că este vorba de o "ticăloşie politică".
Conform datelor oficiale, Polonia, ţară de 38 de milioane de locuitori, a înregistrat în 2019 numai circa 1.100 de întreruperi de sarcină, în mare majoritate fiind autorizate din cauza unei malformaţii ireversibile a fetusului.
Conform unor ONG-uri, numărul de avorturi practicate clandestin în Polonia sau în clinici din străinătate ar putea fi aproape de 200.000 pe an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News