Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Protest Diaspora 10 august. Parchetul CLASEAZĂ acuzațiile făcute de Jandarmerie împotriva a trei protestatari
WhatsApp
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București a clasat dosarul constituit în urmă plângerilor depuse de Jandarmerie și de deputatul PSD, Vlad Bontea, împotriva a trei protestatari după mitingul Diasporei din 10 august.

„Dispun clasarea cauzei cu privire la comiterea infracțiunilor de instigare publică, incitare la ură sau discriminare și tulburarea ordinii și liniștii publice", se arată în ordonanța de clasare, potrivit Ziare.com.

Cei vizați de plângerea jandarmilor sunt Mihai Dide, Malin Bot și Tudor Carstoiu. Procurorii au decis restituirea către Mihai Dide a unui sistem de sonorizare compus din 5 difuzoare și care era depus la cameră de corpuri delicte a Secției 1 Poliție.

„După analizarea mijloacelor de probă administrate în cauza, respectiv după vizionarea imaginilor puse la dispoziție de Jandarmeia Română, precum și a celor obținute din surse deschise, constat că lipsește una din trăsăturile esențiale ale infracțiunii, respectiv tipicitatea ei", arată procurorul de ce a clasat acuzațiile.

Astfel, nu există corespondența între faptele lui Bot, Dide și Carstoiu și „elementele de natură obiectivă și subiectivă stabilite de legiuitor pentru cele trei infracțiuni".

 

„Nu au existat probe"

 

În cazul infracțiunii de instigare publică, procurorul arată că nu au fost administarte probe care să susțină, în vreo măsură, incitarea la săvârșirea de infracțiuni, ci doar probe care atesta excercitarea legală a dreptului la protest și îndemnul legal adresat altor persoane de a susține acest protest.

„De altfel, nu au existat probe că cei trei au efectuat vreun act care să iasă din sferă celor protejate de art. 30 (libertatea de exprimare) și art. 39 (libertatea de întrunire) prevăzute de Constituția României", se arată în ordonanța de clasare.

 

Nemulțumiri, nu incitare la ură

 

În cazul infracțiunii de incitare la ură, procurorul arată că legiuitorul a ales să incrimineze această faptă ("hate speech") pentru a preîntâmpina și descuraja discursul care atacă o persoană sau un grup de persoane pe criterii de sex, rasă, religie, etnie, naționalitate etc.

„În cazul de față, discursurile celor trei nu erau justificate de ură îndreptată înspre o minoritate, ci de nemulțumirile referitoare la actul legislativ și la cel de guvernare", precizează Parchetul.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri principale Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel